zaterdag 1 juli 2017

Het roodborstje

Vanmorgen was ik met mijn vrouw boodschappen wezen doen in de Leidse binnenstad. Eerst haalde ik mijn wekelijkse voorraad zoutarm brood op bij "De Helianth", waarna we samen naar de markt reden om vis te kopen. Daar kwam ik Bert Raaphorst tegen, met wie ik een tijdje bijpraatte over het wel een wee en over de kansen op IJshal "De Vliet". Donderdag 6 juli is aan het eind van de middag de Gemeenteraadsvergadering. Dan weten we een stuk meer. Iedere schaatser, die vrij is, is bij deze van harte uitgenodigd om erbij te zijn.

Wie dan niet vrij zijn, tenzij ze weer een fantastische ontsnappingstruc in petto hebben, zijn de "Twee van Breda".

Het mag dan hartje zomer zijn, aan het weer was dat niet te merken. Met een noordwestenwind werden de buien vanaf de Noordzee het land op geblazen. Met onze regenbroek aan reden Ada en ik naar huis, waar ik me omkleedde om met Hans Boers te gaan lopen.
Om kwart voor 1 hadden we afgesproken bij station Voorschoten. Vandaar liepen we over de Papelaan naar de A44, waar we onder de Erik Hazelhoff Roelfsematunnel door naar het fietspad liepen. Het motto van deze trainingsloop was genieten.
En dat deden we ook van de mooie natuur rondom "De Horsten". Over de onverharde paden van de Landgoederenroute kwamen we bij de plek, waar vroeger de melkfabriek van Menken lag. Hier stond de wieg van de Ton Menken IJsbaan, die de gemeente Leiden in de schoot geworpen kreeg.

Op het immer goede ijs van de Leidse IJshal hebben we al meer dan 40 jaar met veel plezier kunnen schaatsen. Hoe schril is het contrast tussen de vrijgevigheid van Ton Menken en hoe schrieperig het college van B & W tot nu toe omgaat met de bouw van IJshal "De Vliet".

Net voorbij de toegangshekken van het landgoed stopten we even om wat water te drinken. Op een vuilnisbak zat een roodborstje op anderhalve meter van ons af heel stilletjes. Wij stonden stil en het vogeltje kwam dichterbij in de hoop, dat we wat kruimeltjes voor haar hadden. Helaas, dat hadden we niet, maar in het bos moet genoeg te vinden zijn voor het roodborstje.

Wij liepen door naar de tunnel onder de A44 om via de Horstlaan en de Velostrada weer bij station Voorschoten uit te komen. We hadden 11,63 kilometer gelopen in een gemiddelde van 6 minuten en 7 seconden per kilometer. Ons trainingsdoel hadden we gehaald: we hadden met volle teugen genoten!

Geen opmerkingen: