zondag 9 juli 2017

Abdelhak Nouri

Met enige regelmaat hoor je, dat een (top)sporter in elkaar zakt zonder dat er wat aan de hand lijkt. Gisteren overkwam dat Abdelhak Nouri van Ajax.

Dit is het laatste, wat je verwacht bij goedgetrainde sporters, die over het algemeen regelmatig een medische keuring ondergaan. En toch gebeurt het. Een topsporter verlangt veel van zijn lichaam. Het hart moet veel meer bloed rondpompen, zodat het twee keer zo groot wordt. Een al dan niet aangeboren hartafwijking of zwakke plek wordt dan ook twee keer zo groot.

Ook (intensief) sporten met griep onder de leden kan funeste gevolgen hebben. De oorzaken van het plotseling in elkaar zakken van een topfitte sporter kan wat dat aangaat verschillende oorzaken hebben.
Bij het marathonschaatsen heb je de Willem Poelstra Trofee, die ieder jaar wordt uitgereikt aan de meest veelbelovende jongere. Deze prijs is vernoemd naar de Fries marathonschaatser, die na een wedstrijd op de Jaap Edenbaan een hartstilstand kreeg en overleed.

In een grijs verleden overkwam dit Flip Duwel, die in 1974 op 35-jarige leeftijd tijdens een wedstrijd van DIOS, de club uit Nieuw-Vennep, waar ik destijds bij voetbalde, na een kwartier spelen in elkaar zakte en gestorven is.

Zelf heb ik bij de eerste Zevenheuvelenloop, waaraan ik meedeed, een deelnemer langs de kant zien liggen, die werd gereanimeerd. Jan Lieverse overleefde het niet. Daar mijn moeder ook een Lieverse was, raakte mij dit nog meer. Een jaar of 5 geleden overkwam dat een deelnemer aan de halve marathon van Leiden.
Toen in maart bij mij een bloeddruk van 190 in rust was vastgesteld, kwamen diverse mensen naar mij toe met de geruststellende mededeling: "Je hebt met een tijdbom rondgelopen."

Nou, daar was ik me toen terdege van bewust. Ik heb marathons gelopen met hoge temperaturen, terwijl ik een paar blikjes cafeïnedrank heb genomen om de vetverbranding goed op gang te helpen. Achteraf besef ik, dat dit mij ook had kunnen overkomen, ondanks dat ik in die tijd ook van trainingsmaten te horen kreeg: "Jij een te hoge bloeddruk? En je bent altijd topfit!"

Dat zegt dus niet altijd wat. Gelukkig is Nouri nu buiten levensgevaar. Vanaf hier wens ik hem van harte beterschap.

Geen opmerkingen: