Het is alom bekend: 1 plaatje zegt vaak meer dan 1000 woorden.
We hebben een absurd warm jaar achter de rug en we gaan er gewoon mee door. En wat daarbij opvalt, is dat de grootste afwijking naar boven vooral in de wintermaanden zit.Op de site van de NOS was te lezen, dat januari 2020 wereldwijd de warmste maand ooit was. Het KNMI meldde, dat ook in Nederland januari ruim 3 graden te warm was.
Op Weerwoord opende iemand een discussie met het vermoeden, dat de wind juist in de wintermaanden steeds minder de koude hoek op zoekt. Een andere weeramateur bevestigde dit. Vooral in de maanden februari en maart is er meer westenwind en minder oostenwind dan vroeger.
http://www.logboekweer.nl/Wind/DeBilt_nz.pdf
http://www.logboekweer.nl/Wind/DeBilt_ow.pdf
Het leuke hiervan is, dat je de wintermaanden tot in detail terug kunt kijken. Als voorbeeld hiervan januari 1980. Ik woonde net in Leiden en op zaterdag 20 januari 1980 reed ik mijn eerste Molen- en Merentocht van 50 kilometer uit.
Als je op de links van het logboekweer klikt, dan krijg je alle maanden voorgeschoteld. Klik je op een maand, dan krijg je een maandstaat als hierboven te zien.
De temperatuurstijging van de laatste decennia is ook goed af te lezen op dit staatje met de normalen, die over 10 jaar berekend worden. Ook deze zie je voortdurend stijgen. Dit zijn de gegevens uit Ukkel, zeg maar het Belgische De Bilt.
Het ziet er voor de schaatsers op natuurijs niet rooskleurig uit. En dan te bedenken, dat we nu bij een zonnevlekkenminimum zitten. De kans op een koude winter zou nu juist groter moeten zijn!
Het is echter geen wet van Meden en Perzen. In de periode rond 1974-1975 was er ook een zonnevlekkenminimum, die toen geen natuurijs opleverde. Dat gebeurde in 1976 wel. Het was het begin van een decennium, waarin we vrijwel ieder jaar op natuurijs konden schaatsen. Deze gouden periode eindigde in februari 1987.
Als we de komende 10 jaar eens een soortgelijke compensatie zouden kunnen krijgen....
Geen opmerkingen:
Een reactie posten