zondag 23 februari 2020

Het Weefhuis

Een maand geleden kregen we een uitnodiging voor een tentoonstelling in "Het Weefhuis" in Zaandijk.
Zodoende fietsten Ada en ik een week na ons bezoek aan "De Lakenhal" naar Leiden Centraal, vanwaar we de trein naar Zaandijk namen. Daar aangekomen was het nog een klein kwartiertje wandelen naar de Lagedijk, waar in een mooie typisch Zaanse straat "Het Weefhuis" was gevestigd.
We gingen een tentoonstelling bezoeken van aquarellen van Marion Frieser en Joop de Beer en beschilderd porselein van Fieneke de Beer.
Joop en Fieneke zijn de broer en schoonzus van onze veel te jong overleden vriend Tim de Beer. Ook Tims andere broer Theo en en zijn vrouw Greet waren aanwezig. Bas, Nel, Joep, Lotte, Willem en Sheila kwamen ook naar "Het Weefhuis", zodat onze vriendengroep bijna compleet was.
Na de koffie en thee bekeken we de tentoonstelling, die onze verwachtingen overtrof. We hadden wel eens wat werk van Joop de Beer gezien, maar we wisten niet, dat hij zoveel mooi werk had gemaakt.
Wie deze tentoonstelling heeft gemist, raad ik aan om een volgende expositie van Joop te bezoeken.
Vooral de landschapsschilderijen vond ik van een hoog niveau.
Ik was niet de enige, want Joep kocht een aquarel.
Ik volgde zijn voorbeeld op twee manieren. Ik kocht 8 kaarten met verkleinde afbeeldingen van zijn schilderijen. En bij Fieneke bestelde ik een porseleinen taartschaaltje met een zestal schaatsers op een meertje met rietkragen. Het origineel was al verkocht, maar de kunstenares maakt een nieuw exemplaar op bestelling.
Het was de hele middag gezellig druk met telkens nieuwe bezoekers voor de expositie. Wij bleven nog een tijdje kletsen met de familie De Beer alvorens we vertrokken naar brouwerij "De Hoop".
Daar sloten we ons bezoek aan Zaandijk, dat dus meer heeft te bieden dan alleen "De Zaanse Schans", af met een gezellige maaltijd.
Het leuke van eten bij een brouwerij is, dat je een proefplankje met verschillende soorten bier kunt bestellen. Bas en ik deden dat dan ook. Het was beregezellig bij ons etentje, alleen blijft het nog steeds een vreemd en vooral incompleet gevoel, dat Tim er niet bij is....

Geen opmerkingen: