donderdag 27 februari 2020

Natuurijstraining

Vandaag was in de Leidse IJshal de voorlaatste schaatsles voor kinderen in de Krokusvakantie. Of eigenlijk de laatste schaatsles, daar morgenochtend de Elfdorpentocht is. Het is maar hoe je het bekijkt.
De opkomst was mager te noemen. Er waren 62 kinderen op de schaatsinstuif afgekomen. Daar de kunstschaatsers ontbraken, hadden Frans en ik op de binnenbaan veel meer ruimte. De 18 kinderen in onze groep konden zodoende rondjes rijden: eerst linksom, daarna rechtsom en tot slot weer linksom. Ze moesten er extra letten, dat ze boven hun standbeen kwamen.
Daarna begonnen we met het oog op de Elfdorpentocht aan het natuurijsgedeelte. Het begon simpel. Frans, een van de aanwezige ouders en ik stonden langs de boarding en met een gestrekte arm maakten we een denkbeeldige brug, waar de kinderen onderdoor moesten.
Het volgende onderdeel was schaatsen met meewind en met tegenwind, gevolgd door het elkaar uit de wind houden. Een lastige oefening, want je moet er wel voor zorgen, dat iedereen je peloton bij kunt houden.
De veiligheid op natuurijs kwam ook aan bod. De meeste kinderen zullen vermoedelijk nog nooit op natuurijs hebben geschaatst. Ik legde hen uit, hoe je iemand uit een wak kunt redden: niet te dicht bij het wak en dan op je buik iemand er uit trekken, het liefst met een touw of een stok.
We sloten de natuurijstraining af met kl√Ľnen en het iemand op sleeptouw nemen als deze er compleet doorheen zit door deze te trekken. Als slot van deze schaatsles trok ik alle kinderen naar de trap over de buienbaan. Daar kregen alle kinderen een schaatsdiploma. Ze zijn klaar voor de Elfdorpentocht!

Geen opmerkingen: