woensdag 26 februari 2020

"Er zijn geen kunstschaatstrainers!"

Ten langen leste kwam er toch nog iets van winters weer in Nederland. Gisterenavond werden we hier getrakteerd op een fikse hagelbui, hetgeen gepaard ging met flinke donderklappen.
Onweer in februari is niet alledaags. Dit weer leidde tot een nacht met zowaar normale temperaturen voor deze tijd van het jaar.
Het was vanmorgen een komen en gaan van buien op deze Aswoensdag. Ik had geen askruis op mijn hoofd, maar een Fryslânmuts en daar het begon te hagelen, toen ik op het punt stond om naar de Leidse IJshal  te fietsen, trok ik mijn regenbroek ook maar aan.
Alle zegen komt van boven, maar dit jaar is dat wel heel overvloedig.
In de volle kleedkamer 2 aangekomen kreeg ik meteen te horen: "Er zijn geen kunstschaatstrainers!"
Mijn wedervraag was: "Is het de bedoeling, dat ik dat ga geven?"
Dat was nou ook weer niet de bedoeling, maar in mijn brein begonnen toch wat briljante ideeën te rijpen.
Het was drukker dan gisteren en eergisteren met 94 kinderen en er waren minder trainers. Ik stond op de binnenbaan in mijn eentje voor een groep van 27 kinderen. De ruimte was echter wel een stuk groter dan gewoonlijk, dus dat bood ruimte voor het van de bocht door het naar binnen hangen. Dit deden we zowel linksom als rechtsom. Door hetzelfde beurtelings te doen in de rechte lijn krijg je de slalom. Een mooi ezelsbruggetje naar de zijwaartse afzet.
Er komt een moment, dat je recht naar voren rijdt. Het moment om af te zetten. Hierdoor ga je ook harder. Een mooie opstap naar de remoefeningen.
Henk Heuzen zette een rem op het aantal kinderen in mijn groep. Een achttal kinderen ging naar de buitenbaan. Met de 18 achterblijvers deed ik valoefeningen, waarna we gingen kunstschaatsen. Eerst heel simpel: tweebenig springen.
Daarna de clownsstap, nu gebracht als sierlijk je been hoog naar voren zetten. De tegenhanger ervan, het met een gestrekt been en gesterkte armen zo lang mogelijk doorglijden op 1 been, kwam als volgende aan de beurt.
De pirouette op noren lukt ook heel aardig. Als je goed achterop zit, is het geen probleem om een rondje om je eigen as te draaien. Dat deden we als een tornado in slow motion.
Als afsluiting van de training deden we de start. Eerst de gewone, daarna hangend aan de boarding en tenslotte zittend tegen de boarding. De kinderen vonden de les leuk. Deze kunstschaatstrainer trouwens ook....

Geen opmerkingen: