zaterdag 15 februari 2020

De Lakenhal

Afgelopen week kregen we een bericht van mijn oudste zus. Annie was van plan om vandaag met Robert en Jane naar "De Lakenhal" te gaan. Of wij zin hadden om mee te gaan. Daar hadden wij wel oren naar.
Om 11 uur hadden we afgesproken bij Leiden Centraal. We waren er naar toe gefietst en gezamenlijk wandelden we naar de Oude Singel, waar we onze fietsen stalden voor de ingang.
Het was op dit tijdstip nog lekker rustig, dus wij konden op ons gemak alles bekijken. Een van de eerste topstukken was "Het laatste oordeel" van Lucas van Leyden.
In een van de belendende zalen troffen we werk van schilders uit de Gouden Eeuw, waaronder Jan van Goyen.
Naast het "Gezicht op Leiden" was ik natuurlijk helemaal weg van "IJsgezicht met Huis te Merwede", maar dat zal niemand verbazen.
Ook Jan Steen was van de partij met "Stoeiend paartje".
Na de hele eerste etage te hebben bekeken, dronken we koffie, thee en warme chocolademelk in de kantine met wat lekkers erbij.
We vervolgden de route door "De Lakenhal" op de bovenste verdieping, waar zeer veel over het beleg en het ontzet van Leiden te vinden was.
Bijzonder was het laken met de landkaart van Zuid-Holland en de route, die de Watergeuzen met hun schepen namen over de rivieren en kanalen om Leiden te bevrijden.
Een andere geweven landkaart toonde ook het Haarlemmermeer met daarin de eilandjes Beinsdorp, Abbenes en De Vennip.
Nu we het toch over lakens hebben, een etage lager was bijzonder veel te vinden over de lakenindustrie, met veel onderbetaalde huisvlijt. De ZZP-ers van de Zeventiende eeuw!
We kwamen nog tal van pareltjes van de schilderkunst tegen, waaronder dit schilderij van de Mare, toendertijd nog een gracht.
Bij de grote statige trap waren gedichten op de muur geschilderd van bekende dichters als Ed. Hoornink en Ilja Leonard Pfeijffer. Met daarnaast een spreuk van de bekendste filosoof, die Nederland heeft voortgebracht, Johan Cruijff: "Als je ergens niet bent, ben je of te vroeg of te laat!"
Na 4 uur cultuur gesnoven te hebben verlieten we "De Lakenhal".
Met een kop pompoensoep op en in  "Het Vlot" sloten we deze gezellige middag in "De Lakenhal" af.

Geen opmerkingen: