dinsdag 18 februari 2020

"Je was groots, Bert!"

Vanmorgen heb ik in de Leidse IJshal aan de Vondellaan heerlijk geschaatst met  een peloton van 15 "Krasse knarren" en nog een handvol losse schaatsers. De gebruikelijke piramide werd veranderd in 5, 10, 15, 20 en 25 rondjes, waarna we af gingen tellen met 10, 9, 8 rondjes en zo verder met telkens een rondje minder.
Tussen de rondjes door praatten we over het Wereldkampioenschap Afstanden met verrassende winnaars en geweldige wereldrecords. De toprijders gingen twee keer zo hard als wij....
Ik was goed in vorm. Ik kon tot 27 kilometer  per uur meekomen met het peloton en het merendeel van de 5 kilometer, die ik op kop reed, ging ook in dat tempo. Daarboven werd het mij te gortig.
Na afloop kreeg ik van Henk Distelvelt een welgemeend compliment: "Je was groots, Bert!"
Daar zijn boeken vol over geschreven!
Waar ook iets groots verricht werd, konden we deze winter ervaren: de klimaatopwarming, die zichtbaar was in deze winter, pardon, verlengde herfst.
Dit heeft ertoe geleid, dat Flevonice vanwege het warme weer de rest van dit seizoen is gesloten. Tegen het warme weer is deze 2,5 kilometer lange ijsbaan niet opgewassen. De jaarlijkse afsluiting van het seizoen met de G-schaatsers valt dus in het water.
Zoals in deze temperatuuranamolie te zien is, zit de warmtepiek zowel vorig jaar als dit jaar in het winterseizoen. En daarbij zijn we helaas niet de enigen. Ook in Japan hebben ze daar last van blijkens dit bericht uit NRC Handelsblad.onder de titel: "De geschriften van de Shinto-priesters laten onverbiddelijk zien, hoe snel de aarde opwarmt"
Bij het Suwa-meer wordt sinds 1443 het weer bijgehouden. De afgelopen eeuw is de gemiddelde temperatuur in Japan met 1 graad gestegen, bij Suwa zelfs met 2,4 graden.
Een tweede artikel komt uit Vrij Nederland onder de kop: "De warmteregelaar van de aarde zwakt af."
De voornaamste conclusies van dit lange artikel, dat goed onderbouwd is, is hetgeen we de laatste jaren in toenemende mate zien: een versterkt zeeklimaat in de winter, een half landklimaat in de zomer.
Een waarschuwing aan het slot: De wereld is een waterbed. Elke verandering heeft planetaire gevolgen. En schaatsliefhebbers vissen daarbij structureel achter het net.
We moeten derhalve zien te voorkomen, dat in het klimaat iets groots wordt verricht....

Geen opmerkingen: