maandag 16 mei 2022

Brockhaus en Blockhaus

Op de Frederik Muller Akademie in Amsterdam, de Bibliotheekacademie, waar ik in de jaren '70 mijn opleiding volgde, kwamen ook de encyclopedieën uitgebreid aan bod. Zo ook de Brockhaus Enzyclopädie, de Duitse tegenhanger van onze eigen Winkler Prins encyclopedie.

Zoals te verwachten was, was deze Duitstalige encyclopedie gedegen en degelijk. Hoor ik daar iemand "Gründlichkeit" mompelen?
In het pand aan de Keizersgracht moesten we oefenen met het opzoeken van informatie in de Brockhaus. In die jaren was internet nog science fiction. Een goed bibliothecaris moest derhalve goed zijn weg weten te vinden in vele meters encyclopedieën.

Het zal beroepsdeformatie zijn, dat ik bij de presentatie van het parcours van de Giro d'Italia hoorde, dat de Brockhaus beklommen moest gaan worden. Voor bibliothecarissen een uitgelezen kans!

Het bleek echter om de Blockhaus te gaan, een bergreus in de Apennijnen. Gisteren werd het algemeen klassement in de bergetappe flink opgeschud. Het was een ouderwets man tegen man gevecht op de flanken van de Blockhaus.

Jai Hindley won vrij verrassend deze bergetappe. Als eenvoudig toeschouwer won ik ook, want Team 333m.nl scoorde bij Ploegleider met 116 punten behoorlijk goed. Ik steeg 431 plaatsen en sta nu 1510e.
Nog geen riante positie, maar wat mij veel deugd deed was dat 6 van de 8 renners in de punten reden.

Mijn keuze voor deze klimmers is dus goed uitgepakt. 

En daar er nog 4 bergetappes aankomen, verwacht ik nog wel wat toppen te beklimmen.

De renners hadden na de Blockhaus een rustdag, deze ploegleider na de Leiden Marathon ook....

Geen opmerkingen: