zaterdag 1 augustus 2009

Groene Valleien fietsroute


De afgelopen 3 weken hebben mijn vrouw Ada en ik de Groene Valleien fietsroute in Noord-Frankrijk gereden. De route loopt van Boulogne-sur-Mer naar Wormeldange aan de Moezel in Luxemburg, maar er is een "spaak" die door de Ardennen naar Maastricht loopt. In Zuid-Limburg hebben we de trein naar huis genomen.
De aanloop naar Boulogne-sur-Mer hebben we vanuit Leiden op de fiets gedaan, grotendeels over de Noordzeeroute, de LF1b. Dit is op zich al een hele mooie fietstocht, die we 10 jaar geleden al een keer met de kinderen gereden hebben. Vooral in België was de route echter flink aangepast.

Vanuit Wimereux, een kustplaatsje vlak bij Boulogne-sur-Mer, zijn we nog een dagje naar Cap Blanc-Nez gefietst. De kust rond deze klip is schitterend. Ik kan het iedereen van harte aanbevelen.
De Groene Valleienroute is een ware ontdekkingstocht voor ons geworden. We wisten niet, dat Noord-Frankrijk zo mooi was. Iedere dag reden we wel door mooie gebieden. Toch zijn er altijd stukken, die er boven uit springen. Om er een paar te noemen: het dal van de Course, het stadje Arras, uit onze geschiedenisboekjes beter bekend als Atrecht (de Unie van Utrecht tegenover de Unie van Atrecht) en de jaagpaden langs de Scarpe, Avesnois, het gebied rond Signy l'Abbaye, de tocht langs 26 sluizen tussen le Chesne en Semuy over een jaagpad en aansluitend de tocht langs de Aisne en de klim en afdaling van St. Juvin naar Romagne, Dun-sur-Meuse, Montmedy en op de spaak het gebied tussen Freux, Rochefort en Chevetogne in de Ardennen.
In totaal gaf de kilometerteller 1374 km aan, waarbij deze goed getrainde fietser ook nog eens toe moet geven, dat Ada, die redelijk ongetraind is wat betreft de langere afstanden, ook nog eens 10 km meer gereden heeft, omdat zij soms nog snel boodschappen ging doen, voor de winkels sloten, terwijl ik de tent opzette.
Kortom, met de afstanden, die we in veelal heuvelachtig terrein gereden hebben, leek het soms meer op een trainingskamp dan op een fietsvakantie. Maar soms kon het niet anders, omdat er soms wel een kloof van 40 km gaapte tussen de ene camping en de andere. En als je dan besloten had, om "wat verder" te trekken, had je ook geen alternatief meer.
In het algemeen ging alles in goede harmonie tussen ons, hoewel er soms wat onenigheid was, met name over de route. Maar goed, als je bijna 3 weken op elkaar aangewezen bent, lijkt me dit iets natuurlijks. En om alle misverstanden meteen uit de wereld te helpen: de onenigheid lag niet altijd aan Ada....
Om nu te zeggen, dat de Groene Valleienroute een druk bereden fietstocht is, nou nee. Meestal waren we op een hele dag de enige fietsers met bepakking. Soms kwamen we wat wielrenners tegen, die ons aanmoedigden met "Courage" of "Allez, allez", maar daaar hield het dan ook mee op. Slechts één fietser ging onze route nog (deels) rijden: Marcel uit Boskoop was naar Mont St.Michel gefietst en via Chartres naar Verdun gereden en wilde nu naar Cendron in België om daar de Groene Valleien fietsroute op te pikken. Nu we het over Verdun hebben: de littekens van de Eerste Wereldoorlog waren nooit ver weg, ook al liep de route niet vlak langs de frontlijn van la Grande guerre.
Tijdens zo'n fietstocht kom je op de meest uiteenlopende campings: in een boomgaard, op prachtige landgoedcampings, een boerderijcamping met vervallen schuren, prachtige plekjes aan een meertje of een beek en de wat drukkere stadscampings. Op een van deze stadscampings was een stel van een jaar of 17/18 druk aan het oefenen voor de volgende Idols met het nummer "Je t'aime, moi non plus". Om het uur trokken ze zich letterlijk en figuurlijk voor langere tijd terug in hun tent.

Ik ben zeer onder de indruk van hun zeer hoge potentiefrequentie en benieuwd naar het optreden op tv....
En dan is er een bijzondere camping, die wij als actievoerders tegen kernenergie niet onvermeld willen laten. In Tihange, een voorstadje van Huy aan de Maas, sliepen we letterlijk onder de rook van de kerncentrales aldaar.
En dan te bedenken, dat we elkaar hebben leren kennen bij de blokkade van Dodewaard!
Voordat we bij Tihange uitkwamen, hebben wij volop genoten van het natuurschoon op deze fietstocht, zoals bij de afdaling van het bezoek aan het mooie Oosters-ortodoxe klooster in Chevetogne op weg naar Rochefort. Een everzwijn liep met haar 2 biggen langs het fietspad. Toen ze ons hoorde, schoot ze weg het bos in, terwijl de biggen in de struiken aan de andere kant doken. Wij stopten op gepaste afstand, want je moet nooit tussen een everzwijn en haar jongen komen. Na enige tijd zag je het eerste biggetje razendsnel oversteken, een minuut later volgde het andere zwijntje. Verbazingwekkend, wat voor snelheid deze log ogende dieren kunnen ontwikkelen.

De Groene Valleien fietsroute is een lange afstandstocht, die ik iedereen aan kan bevelen, ook al is het met name in het middenstuk soms afzien, omdat er weinig winkels of café's zijn, waar je wat kunt drinken en degene, die er zijn regelmatig gesloten waren op het moment, dat wij er waren. Het was dan letterlijk zwoegen op water en brood. Maar een beetje afzien hoort er bij, toch....

Naschrift
Ik heb al een paar keer een vraag gehad over de campings, waar we onderweg onze tent hebben opgeslagen. Als service komt hier het lijstje.
Groene Valleien fietsroute:
Wimereux - Camping Municipale
Beaurainville - Camping La Source
Arras - Camping was gesloten, hotel "Les trois luppars"
Maroilles - Boerderijcamping
Signy-le-Petit - Camping Domain de la Motte
Le Chesne - Camping Du Lac de Bairon
Doucon-sur-Meuse - Camping Lac Vert

Spaak naar Maastricht:
Tintigny - Camping De Chênefleur
Rochefort - Camping Les Roches
Huy - Stadscamping (pal naast kerncentrale Tihange)

2 opmerkingen:

Grutje28 zei

beste Bert, wij willen ook een poging wagen om deze route te fietsen. Wij kunnen aansluiten met de LF 30 of LF 39 naar Watten, die voor ons vlakbij liggen, maar ik ben benieuwd naar de campings.
Zou je me een lijstje kunnen mailen met de adressen. Afstanden misschien ook? Wat was de meest hoge beklimming waar jullie mee te maken kregen. Wij zijn al eens naar Boulogne Sur Mer gefietst en vorige zomer hebben we de Rijnrad-route tot Mainz v.v. gedaan.
als je nog tips hebt graag.

Marina en Ronald Govaert
Westdorpe

Bert Breed zei

Hoi Grutje 28,

Sorry voor de late beantwoording. Zou je me een mailtje kunnen sturen naar bertbreed@gmail.com
dan kan ik de gegevens waar ik over beschik in mijn dagboek even naar je mailen.

Met vriendelijke groet,
Bert