zondag 27 januari 2013

Mijmeringen boven het slijpblok

Na alle ijspret moesten de schaatsen weer in orde gebracht worden. In totaal heb ik vandaag 5 paar schaatsen geslepen. Behalve dat je je werk geconcentreerd doet, overdenk je dan toch ook de mooie natuurijsperiode, die door de geslaagde dooiaanval nu achter ons ligt.
Het was door twee dagen met flinke sneeuwval niet de beste periode voor glad ijs, maar over het algemeen zorgden de vegers voor een goede ijsvloer.
Na 6 dagen Vogelplas, waarin ik heerlijk heb geschaatst, kwam ik via het mooie Zuiderzeestadje Blokzijl in een schaatsersparadijs terecht: het zwarte ijs in de Wieden. Her is een aardig stukje reizen voor je er bent, maar dan ben je wel in een van de mooiste schaatsgebieden van Nederland.
De dag erop volgde de drukte op de Rottemeren met als spetterende finale de Gouwzee. Bij deze schaatstocht in windkracht 6 werd ik wel met mijn neus op de feiten gedrukt. Tegen de wind in schaatsend liep ik tegen dezelfde beperkingen op als met fietsen. Ik heb dan grote moeite om snelheid te ontwikkelen. Daarvoor heb je of pure snelheid of pure kracht nodig. Beide bezit ik niet.
Met het duurvermogen is niets mis, ook niet met het alleen tegen de wind in beuken. Wat dat aangaat was de sneeuwstorm op de Gouwzee een prima test.
Vanmorgen begon ik met de schaatsen van Ike, die gisteren op de Rottemeren heeft geschaatst.
Bij het afbramen ontdekte ik, dat een van de ijzers ietwat gebogen was, vermoedelijk doordat ze een keer in een scheur gereden was. Daar ik niet weet, hoe je dit ijzer weer zonder beschadigingen recht kan buigen, lijkt me een bezoek aan een goede schaatswinkel aan te bevelen.
Zelf zit ik met hetzelfde probleem met de nieuwe Rossignol-bindingen. Tot 2 keer toe ben ik gevallen, doordat het ijzer vast bleef zitten in het ijs. Je kunt dan niet meer op je schaatsen vertrouwen. En het grootste kans op blessures loop je, als je onzeker gaat rijden. Daar moet ik dus wat aan gaan doen. Binnenkort ga ik toch maar even terug naar de winkel, waar ik de Rossignol-bindingen heb gekocht. Misschien hebben zij een oplossing voor dit probleem.
Want ik wil bij een volgende natuurijsperiode weer goed beslagen ten ijs komen.

Geen opmerkingen: