woensdag 16 januari 2013

Voorschoten?

De IJsbaan van Voorschoten is meestal een van de eerste, die in onze omgeving open is. Tegen beter weten keek ik vandaag op de site, waarop dit te lezen was:
IJsbaan onderspuiten
Voor een ijsvloer te krijgen moeten we de sneeuw onder water zetten, ik ben er vandaag door heen gelopen met het resultaat dat de meeste sneeuw nat is geworden. Maar morgen moeten we gaan spuiten en ik reken erop dat we er dan op kunnen staan. Kijk op de website en als je tijd heb kom even helpen We hebben 3 brandweerspuiten en slangen en dan kunnen we donderdag open.

Adri Hendriks
De kans is dus behoorlijk groot, dat de ijsbaan van Voorschoten donderdag open gaat.
Na mijn werk gedaan te hebben fietste ik via Wassenaar door een wit sprookjesachtig landschap naar Voorschoten. Ter hoogte van "De Horsten" zag ik, dat het ijs op de Schenksloot kapot gevaren was. Deze schipper wordt namens alle schaatsers alvast hartelijk bedankt!!!
Over de Velostrada en de Kniplaan fietste ik naar de Vogelplas. Aan de noordzijde ligt sneeuwijs. Hiervan is op het oog niet goed in te schatten, hoe dik het ijs is. Op het middengedeelte ligt mooi ijs. Dit is echter vannacht pas dichtgevroren, dus de kans, dat je daar morgen op kunt schaatsen is miniem. Tenzij je graag natte poten haalt natuurlijk. Na twee nachten strenge vorst zou het vrijdag misschien kunnen.
Bij de Vogelplas ligt langs de kanten veel sneeuw. Het ijs eronder kan nog niet dik zijn, daar zo'n dikke laag sneeuw als een isolatiedeken werkt. Maar al met al ziet het er naar uit, dat we vrijdag op de Vogelplas terecht kunnen.
Gezien de enorme hoeveelheid sneeuw, die juist in onze regio is gevallen, is dit een meevaller.
Over de Oostvlietweg fietste ik naar Voorschoten toe. Het eerste gedeelte was sneeuwvrij gemaakt, maar na het laatste huis was het glibberen geblazen.

Door auto's waren er twee aangereden sporen, waarop de sneeuw flink was vastgereden en af en toe zelfs ijs was. Het was als het ware een soort mountainbiken voor gevorderden.
Het begon inmiddels te schemeren, toen ik bij de ijsbaan van Voorschoten aankwam. De met de brandslangen opgespoten laag water had een zo op het eerste oog spiegelgladde ijsbaan opgeleverd. Op het moment van schrijven is op de site van de Voorschotense ijsclub nog geen definitief antwoord te vinden op de vraag, of de ijsbaan donderdag open gaat, maar gezien het bericht op de site van het Leidsch Dagblad hou ik het er maar op, dat we morgenochtend de ijzers onder kunnen binden voor onze eerste slagen op natuurijs in deze winter.

Geen opmerkingen: