vrijdag 4 januari 2013

Stamfibie


Het is vandaag exact 16 jaar geleden, dat de laatste Elfstedentocht verreden is. Sinds de eerste officiële Elfstedentocht op 2 januari 1909 is er slechts één tijdvak geweest, dat het langer geduurd heeft, voor er een nieuwe Tocht der Tochten gehouden werd.

Na "De Hel van '63" moest er 22 jaar gewacht worden voordat "It sil heve" in februari 1985 klonk.
In 104 jaar zijn er 15 tochten georganiseerd, dus gemiddeld een keer per 7 jaar. Daarmee is de Elfstedentocht winnen veel bijzonderder dan het winnen van een gouden Olympische schaatsmedaille. Als je de laatste 50 jaar bekijkt, dan praat je over eens in de 12,5 jaar als je 1963 meetelt. Neem je 1964 als startdatum, dan kon je uit op 16 jaar.
In zo'n tijdspanne worden 4 Olympische Winterspelen georganiseerd, met alleen op de langebaan al 5 te winnen individuele gouden medailles. De kans, om zo goud te winnen is heel wat groter dan om de lauwerkrans omgehangen te krijgen na de Tocht der Tochten.

Reinier Paping, Evert van Benthem, Henk Angenent, Lenie van der Hoorn, Tineke Dijkshoorn en Klasien Seinstra weten er alles van.

Nu moet dan ook werkelijk alles meezitten, wil de Elfstedentocht georganiseerd kunnen worden.

Vorig jaar was het in principe koud genoeg, maar stevige sneeuwval vlak nadat de sloten, vaarten en meren dichtgevroren waren, gooide roet in het eten. Doordat het ijs nog te dun was, kon de eerste dagen nog niet geveegd worden.
Daar gaat verandering in komen door de uitvinding van de Stamfibie.
Gisteren stond er een groot artikel op de site van de NOS.
We hopen, dat de uitvinding van Edward Stam deze winter nog beproefd kan worden, want dan kunnen we weer op natuurijs terecht. Iedere organisator van toertochten in Nederland zal belangstelling hebben voor de Stamfibie.
Gezien de toch wel kortere ijsperiodes van na 1988 kan dit het verschil maken tussen wel of geen georganiseerde toertocht.

2 opmerkingen:

skatehorse zei

Tja Bert, het wordt hoog tijd dat wij elkaar weer eens mogen ontmoeten op natuurijs. Nu dit jaar ook niet in de Biddinghuisse polder gereden kan worden word ik zo onderhand duizelig van de vele honderden rondjes dit jaar al gereden op de Uithof. Volgens mij moet jij al helemaal tollen van duizeligheid van de rondjes op de Leidse ijshal.
Hopelijk tot een snel weerzien op het ons geliefde zwarte en harde ijs in de polders en op de plassen.
Groet Dick de Bles

Bert Breed zei

Hoi Dick,

Kijk even op www.weerwoord.be waar de weerkaarten langzamerhand toch een meer winters karakter beginnen te krijgen!