woensdag 30 januari 2013

Weerwoord

In de wintermaanden ben ik regelmatig op www.weerwoord.be te vinden. Weeramateurs bespreken daar de trends en interpretaties voor het weer over een dag of 10. Ze kijken dus wat verder dan een instituut als het KNMI, dat zich wat meer op de vlakte moet houden en niet mag speculeren op wat komen gaat. Daarnaast komt de site van weerman Jan Visser geregeld op mijn beeldscherm.
Nu is het een goede stelregel, dat het weer tot 5 dagen vooruit behoorlijk goed te voorspellen is, daarna neemt de kans, dat het zo uitkomt met de dag af.
Desondanks verschijnen er steeds meer aanwijzingen, dat eind volgende week we wel weer eens aan een vorstperiode zouden kunnen beginnen. Op weerwoord zijn dit soort weerkaarten te bewonderen.
Een blokkade op de Atlantische Oceaan en koude lucht, die uit het noorden van Europa onze kant op komt. Dat wordt bevestigd door de pluim: de huidige weerssituatie wordt in de computer ingevoerd en 50 maal uitgedraaid met kleine veranderingen in de input. Hoe dichter de afzonderlijke lijntjes bij elkaar zitten, hoe groter de kans, dat ze ook uitkomen.
Ik ga nog niet beweren, dat we vanaf eind volgende week aan de derde vorstperiode van deze winter gaan beginnen, maar het ziet er beslist niet kansloos uit. Het zou zo maar kunnen, dat we elkaar weer op de Vogelplas kunnen ontmoeten.
Daarbij moeten we wel met 2 tegenstrijdigheden rekening houden. Het water is momenteel ijskoud, dus het bevriest heel snel. Daar staat tegenover, dat de dagen langer worden en de zon meer kracht krijgt.
Als dit soort kaarten en pluimen binnen de termijn van 5 dagen komen, dan wordt de kans op een derde vorstperiode heel groot. Nu kunnen we er lekker op los speculeren!

Geen opmerkingen: