woensdag 13 februari 2013

De omgekeerde wereld

Carnaval is het feest van de omgekeerde wereld. Men verkleed zich om voor korte tijd een ander persoon of personage te zijn. Feestelijk en soms vreselijk uitgedost stort men zich in het feestgedruis.
Niet iedereen doet hier aan mee. Zo had Kees Lelieveld, de vader van de Page van Carnavalsvereniging "De Gaanders" uit Stompwijk, de juiste keuze gemaakt en reed, net als ik, op "onze" vaste dinsdagavond zijn rondjes in de Leidse IJshal.
Net als donderdagavond kon ik behoorlijk gas geven. In het begin reed ik een tijdje achter iemand, die net wat langzamer reed dan ik zou doen, maar zo hard, dat als ik hem zou willen passeren op het rechte eind, ik net te kort zou komen, waarna ik door het lopen van de buitenbocht toch weer achter hem terecht zou komen. Dan kun je er beter achter blijven zitten. Na een minuut of 10 zakte zijn tempo en toen ging ik er meteen langs.
Zo kwam ik een klein uur op kop te rijden van de een na snelste groep. Alleen een groep met Mart Moraal als motor ging sneller. Maar op een gegeven moment duurde het wel erg lang, voor ik werd ingehaald. Dat klopte, want ik had de snelste groep in mijn kielzog. Ongeveer eens in de 10 minuten zetten zij me op een rondje, om daarna weer gewoon achter mij aan te sluiten.
Hoe anders was het 33 jaar geleden, toen ik begon met wekelijks schaatsen in de "Menkenbaan". Ik was gewoon één van de langzaamste schaatsers. Ik had toendertijd nooit kunnen denken, dat ik nog eens op kop van de snelste groep zou rijden.
Inderdaad, carnaval is het feest van de omgekeerde wereld.

Alleen was het bij mij niet "Bald anders", maar heb ik er 33 jaar hard voor moeten trainen!

Geen opmerkingen: