donderdag 28 februari 2013

Inschattingsfout

Het was vanmorgen om 9 uur nog niet druk in de Leidse IJshal. Met een man of 7 begonnen we aan de eerste serie van de piramide van 1 tot 5 km en weer terug. Maar gaandeweg kwamen er meer mensen opdagen, zodat we om half 10 toch met een man of 12 rondreden, terwijl ongeveer 20 anderen ook op de buitenbaan hun rondjes reden. Het was gezellig druk.
Het werd nog veel drukker, want er kwam een klas van een middelbare school het ijs op. Zij gingen gelukkig over de trap naar de binnenbaan, zodat wij onze 125 rondjes vol konden maken voor we om kwart over 10 van het ijs af gingen.
Tussendoor was er wel bijna een botsing. Een vrouw, die voor het eerst dit seizoen weer het immer gladde ijs van de Leidse IJshal betrad, schatte onze snelheid totaal verkeerd in. We hadden meer snelheid dan ze dacht en zij stak heel zacht over in de buitenbocht, net op het moment, dat we een andere groep inhaalden.

En dan krijg je de twijfel: ga ik voorlangs, of kan ik nog achterlangs de bocht nemen. En ook de vrouw twijfelde, bleef staan, ging toch weer verder. Zo ging een deel van het peloton met een scherpe bocht binnendoor en een ander deel kon nog net buitenom.
Het is, dat we allemaal goede schaatsers zijn, anders had dit gegarandeerd tot een botsing met een bijbehorende valpartij geleid. Gelukkig liep het allemaal met een sisser af. Wat dat aangaat moet je als schaatser altijd geconcentreerd en oplettend blijven. Niet alleen op je eigen techniek, maar ook op scheuren en oneffenheden en soms ook op de inschattingsfout van anderen.

Geen opmerkingen: