zondag 17 februari 2013

Paulus

Grote gebeurtenissen werpen hun schaduwen ver vooruit. Deze week kondigde Paus Benedictus XVI zijn aftreden aan. Voor de eerste keer in 700 jaar sterft een Paus niet in het harnas, maar stapt hij vrijwillig van zijn troon.

Voor velen kwam de aankondiging van het aftreden als een donderslag bij heldere hemel.

En dan krijg je meteen de speculaties over de opvolger. Welnu, ik kan u een geheim verklappen: deze komt uit Nederland. De vorige Paus kwam uit Polen, de huidige uit Duitsland, dus als we deze lijn doortrekken, komen we onvermijdelijk in Nederland uit.
Van een vriend van me kreeg ik alvast een verhuisbericht:
Vrienden,

Ik moet jullie mededelen dat ik binnenkort ga verhuizen naar Rome.
Hoewel het voor jullie wellicht een complete verrassing zal zijn, zat het er voor mij al heel lang aan te komen en heb ik me er dus volledig op voor kunnen bereiden.
De reden waarom ik ga verhuizen: Ik word namelijk Paus!
Ik zal het jullie proberen uit leggen:
Wie wordt er Paus? Dat is de beste onder de kardinalen.
En wie wordt er kardinaal? De beste onder de bisschoppen.
En wie wordt er bisschop? Dat is de beste onder de dekens.
En wie is er het beste onder de dekens ?
OK, nu snap je het………..

Jullie hebben mijn zegen,
Paus Bas de 22e.

Inderdaad kan ik volmondig beamen, dat Bas hoge ogen gooit. Hij is inderdaad de beste onder de dekens. Eenieder, die wel eens geprobeerd heeft om Bas Warnink 's nachts wakker te maken, zal direct toegeven, dat dit schier onmogelijk is.
Maar er is nog een tweede serieuze kandidaat. Want wie komen er in aanmerking om verkozen te worden tot Paus? Iedere ongetrouwde katholieke man van onbesproken gedrag.
Zeer dicht bij de Duitse grens ligt in Noord-Limburg Ysselsteyn. Na een drietal scherpslijpers op de troon in het Vaticaan, is de tijd nu daar voor een gemoedelijke lichtvoetige Limburger. Als enige schaatser van onze groep was Jos Drabbels tijdens onze Zelfstedentocht van vorig jaar niet één keer onderuit gegaan, een prestatie van formaat op zeer slecht ijs in het donker!

Nu wil ik wel een kleine nuance aanbrengen bij zijn Limburgse gemoedelijkheid. Jos is een scherpslijper als het nodig is: van hem heb ik de fijne kneepjes van de kunst van het schaatsenslijpen geleerd!
Daar Jos vandaag jarig is, bracht ik hem al hardlopend een paar biertjes.

Een Gulpener Ur Pilsner, zeer Limburgs, en eentje, die past bij zijn nieuw functie op de stoel van Petrus en Paulus: Paulus bier.

Want met de keuze voor Jos Drabbels als Paus heeft de Katholieke kerk een machtig propagandamiddel in huis. Het zal voor Jos niet mogelijk zijn, om zich voor Nederland te plaatsen voor de Olympische Winterspelen in Sotsji in 2014, maar als kampioen van Vaticaanstad kan hij zo afreizen naar de badplaats aan de Zwarte Zee. Een Paus als deelnemer aan het grootste sportevenement ter wereld: wie had dat ooit kunnen denken?
Via het huis van Jos liep ik onder een heerlijk zonnetje naar het Valkenburgse meer om via de volkstuin, waar Siebe en Ana druk aan het werk waren, op huis aan, waar ik de 5 km van de vrouwen in Hamar bekeek, daarna douchte om verkwikt naar de 10 km van de mannen te kijken, waar Sven Kramer de Belg Bart Swings slechts 5 honderdste van een seconde voor wist te blijven.
Voor video: KLIK HIER!
De troon van de Paus is vacant, die van Sven nog niet, maar er komen geduchte concurrenten aan.
Ondertussen had ik heerlijk 10 km hard gelopen onder gezegende weersomstandigheden.

Maar dat is niet zo moeilijk, als 2 vrienden in de race zijn voor het plaatsnemen op de stoel van Petrus en Paulus....

Geen opmerkingen: