zondag 3 februari 2013

Polijsten

Vanmiddag heb ik mijn kluunschaatsen gepolijst. Daar ik mijn schaatsen aan mensen van Ooms Sport in de Leidse IJshal had afgegeven voor het overzetten van de Rossignol-bindingen, liet ik meteen het puntjes aan de voorzijde van de Freeskate-ijzers eraf slijpen. Vroeger hadden deze puntjes een functie: je had er grip mee op het ijs bij de start, doordat je er als het ware op kon leunen.
Met de komst van de klapschaats is deze functie verloren gegaan en vooral op natuurijs heb je er alleen maar last van, doordat je eerder in een scheur vast kunt komen te zitten in een scheur. Veel schaatsers lieten dat puntje eraf halen, ik nu dus ook. Het enige wat ik thuis nog moest doen, was de schaatsen polijsten. Hier ben je redelijk snel mee klaar.
Het slijpen duurt over het algemeen langer, doordat het overal op het snijvlak dusdanig opgeruwd moet zijn, dat je aan alle zijkanten randjes kunt voelen. Het polijsten gaat daarna wel sneller, maar dient zorgvuldig te gebeuren. Een ruwe onderkant glijdt nu eenmaal niet zo fijn.

Voorlopig blijven de Freeskate-ijzers op de onderste plank vann mijn klerenkast liggen, wachtend op de volgende natuurijsperiode. En als ik de weerkaarten van volgende week bekijk, dan zou het rond Aswoensdag wel eens zo ver kunnen zijn.
Ook op de pluim op de site van het KNMI, dat altijd zeer voorzichtig is, behoort een winterse verrassing nog steeds tot de mogelijkheden. Vooral omdat het buitenwater momenteel letterlijk ijskoud is.
Vogelaars, hou de weersverwachting de komende week nauwgezet in de gaten, want voor je het weet wordt deze vreemde vogel weer gespot op de Vogelplas.

Geen opmerkingen: