zaterdag 9 februari 2013

Diamant

Deze week kreeg ik een mailtje van een trainingsmaat van de "Krasse knarren".
Bert,
Je schaatst nu weer in de hal neem ik aan.
En daar is het van belang om zeer scherpe schaatsen te hebben.
Ik ben gestopt met schaatsen, vind het op mijn leeftijd niet meer geheel verantwoord.
Ik heb een diamantslijpdriehoek die je schaatsen heel glad en heel scherp maken.
Als je wilt mag je die van mij hebben, tenminste als je hem zelf gaat gebruiken.
Ik hoor wel van je.

Groeten,
Marcel

Dat was niet tegen dovemansoren gezegd. Met een exemplaar van "De Elfsteden toch gereden" in de rugzak maakte ik op dinsdagavond een ommetje op weg naar de Leidse IJshal.

Vandaag was de dag, dat ik ging uittesten, hoe het slijpen met diamant zou gaan. Uiteraard begon ik met het lezen van de bijgeleverde beschrijving. Daarbij stond, dat je nat moest slijpen en geen olie moest gebruiken. Olie gebruikte ik nooit, maar water ook niet. Ik slijp altijd droog.
Op internet zocht ik dus naar informatie over het slijpen met diamant in het algemeen en Diaprof 6 EFC in het bijzonder. Daarbij vond ik een artikel met tips van Ben van Haastrecht, medewerker bij Jan van der Hoorn Schaatssport in Ter Aar, en van Cees Juffermans, marathonschaatser en oud-shorttracker.
Daarin vond ik de informatie, die ik zocht: "Voor de recreant is een diamantsteen ideaal, omdat je die niet hoeft te vlakken", aldus Van Haastrecht. "Een diamantsteen gebruik je met water om het verbranden van het oppervlak tegen te gaan. Je kunt ook smeerolie gebruiken zoals WD40. Wij halen de ijzers ook altijd even door een spons met olie om roesten te voorkomen."

Met een bakje met water en een spons probeerde ik het uit. Het natmaken van de schaats werkt niet echt. Er gaat veel meer water naast het te slijpen ijzer dan erop. Ik maakte dus met de spons de vlakken met diamanten nat, voor ik ging slijpen.
Ik moet zeggen: ik ben nog nooit zo snel klaar geweest met slijpen. Bij deze wil ik Marcel van der Klaauw heel hartelijk bedanken. Met deze diamanten ben ik in de wolken!

Geen opmerkingen: