donderdag 25 april 2013

Ausdauer

Ausdauer betekent volgens het Prisma woordenboek Duits-Nederlands uithoudingsvermogen, volharding.
Misschien is het typisch Duits te noemen, dat ze één woord hebben, waar bij ons uithoudingsvermogen en het toch vaker gebruikte doorzettingsvermogen twee aparte woorden zijn.
In een niet eens zo ver verleden kenmerkte het Duitse voetbal zich vooral door het enorme loopvermogen van de spelers. Op zich is dit natuurlijk een prima, dat je een gebrek aan technische superioriteit compenseert door iets, wat eenvoudiger trainbaar is: loopvermogen. Het strijdmiddel betaalde zich vooral in de laatste minuten uit, als de tegenstander fysiek gesloopt was. Want wij weten: Duitsers geven nooit op! Uli Hoeness, de voormalige sterspeler en huidige voorzitter van Bayern München, deed dat op zijn eigen manier. Hij gaf niet al zijn inkomsten van ettelijke miljoenen op aan de Duitse belastingdienst....

Er zat echter een keerzijde aan het Duitse voetbal, ondanks alle successen: het zag er niet uit! Zo'n beetje als het schaatsen van Gunda Niemann. Het deed pijn aan je ogen, maar het was o zo effectief.

Maar met het WK voetballen in Duitsland in 2006 gebeurde er iets heel vreemds: onze Oosterburen gingen heel mooi voetballen. En wat nog nooit vertoond was, geschiedde. Nederlanders gingen het Duitse voetbal steeds meer waarderen. Zij spelen gewoon, zoals wij willen, dat Oranje en de Nederlandse clubs voetballen.
De waardering werd zo groot, dat vorig jaar veel Hollanders hoopten, dat Bayern München de Champions League zou winnen, en dit jaar is het niet anders. Na de vernedering van Barcelona door de Beieren volgde gisteren de ontgoocheling van Real Madrid door Borussia Dortmund met 4-1. En de mannen uit het Ruhrgebied hoefden daar dit keer niet eens voor te wachten tot de blessuretijd.
De kans op een Duits-Duitse finale is dus zeer groot. En dat met twee aanvallend ingestelde ploegen!

Raf Willems, schrijver van diverse voetbalboeken, schreef een aanbevelingswaardig boek over het Duitse voetbal. Ausdauer hadden de Duitsers altijd al, maar nu ze ook technisch zeer verzorgd gaan voetballen wordt het zeer lastig om onze Oosterburen te kloppen. En als voetballiefhebber vind ik dat niet een erg.
Zelf ben ik met voetballen niet verder gekomen dan DIOS 8. Een gebrek aan techniek en indertijd ook zeer zeker aan Ausdauer. Een schrale troost. Bij het roeien bereik je het hoogste, als je in de Holland 8 aan mag treden.

Met mijn voetbaltechniek ben ik naderhand niet veel verder gekomen. Met de schaatstechniek lag dat gelukkig toch een slagje anders! Ook de Ausdauer is met sprongen vooruit gegaan.
Daar ik niet tevreden was over mijn prestatie bij de Fit Your Body Run van dinsdagavond, had ik mezelf vanmorgen, geheel in de voetbaltraditie, een straftraining opgelegd. In plaats van de geplande 10 km liep ik er vandaag 12 en ook nog in een hoger tempo, dan ik gebruikelijk loop als ik in mijn eentje train. Waarbij ik bij het blokje Parallelweg A44, Papelaan, Velostrada en het fietspad langs de Stevenshof de Oranjetrein zag passeren.

Ik ging dan wel niet in sneltreinvaart, maar ik nam wel het goede voorbeeld van de Duitsers over: investeren in Ausdauer. Dat betaalt zichzelf vroeger of later uit.

Geen opmerkingen: