dinsdag 16 april 2013

Boston

Ten langen leste heeft de terreur de marathon bereikt. In Boston is de oudste stadsmarathon ter wereld uitgekozen voor het plegen van een aanslag. Op het moment van schrijven zijn er volgens berichten 3 doden, waaronder een kind van 8.

Wie de aanslag ook gepleegd heeft, één kenmerk keert altijd terug. Of het uit religieuze motieven gebeurd is of niet, de dader of daders hebben zichzelf het recht toegeëigend om voor God te spelen. Zij beslissen over het leven van andere mensen. Mensen, die ze vaak niet eens kennen!
Een aanslag plegen op een marathon is redelijk eenvoudig. Het is een zogenaamd "soft target". In Boston deden 24.000 lopers mee en er kwamen 500.000 mensen kijken. Iedere vorm van controle op zulke aantallen mensen op enkele kwaadwillenden is het bekende zoeken naar een speld in de hooiberg. En al helemaal niet, als je er niet op bedacht bent.
Terroristen zijn er op uit om de maatschappij te ontwrichten en door middel van het zaaien van angst het vertrouwen van mensen in elkaar te laten verdwijnen. Welnu, het gevolg van de aanslag zal zijn, dat de draaiboeken van zeer veel hardloopwedstrijden herschreven gaan worden. Het gaat een stuk lastiger worden voor deze op zeer veel vrijwilligers draaiende organisaties om een marathon te organiseren dankzij de verscherpte veiligheidseisen.
Daar ik zelf regelmatig aan qua aantallen grotere lopen deelneem, weet ik dat het voor, tijdens en na de loop een georganiseerde chaos is. Dat is ook de charme ervan. En bij dit soort prestatielopen is de sfeer altijd geweldig. Alle nationaliteiten, politieke idealen en godsdiensten mengen zich in een goede harmonie. Iedereen probeert elkaar naar de finish te helpen. Precies het tegenovergestelde van het terrorisme.

Want het tijdstip van de aanslag is zeer goed gekozen. De grootste groep marathonlopers doet er ongeveer 4 uur over, dus de kans op slachtoffers is dan het grootst.

Bij deze wil ik alle nabestaanden van Boston heel veel sterkte wensen, net als allen, die aan de laffe aanslag blijvend letsel overhouden, en alle gewonden van harte beterschap.
Keith Richards van The Rolling Stones zei na de aanslagen op de metro in Londen: "Het beste antwoord op terrorisme is gewoon je hondje uitlaten."

En zo is het maar net. Als iedereen gewoon blijft doen en niet toegeeft aan angst, dan hebben de terroristen dat doel tenminste niet bereikt.

Geen opmerkingen: