donderdag 9 mei 2013

42e Hanepoelloop


Hemelvaartsdag staat bol van de tradities. Eén ervan is dauwtrappen. In onze jeugdjaren gingen we met een groep vrienden naar Langervelderslag op het tijdstip, waarop we normaal gesproken op vrije dagen naar bed gingen. Gisteren deden we niet mee aan deze traditie.
Ik deed mee aan een andere traditie op Hemelvaartsdag: de Hanepoelloop. Deze werd al voor de 42e keer georganiseerd, dus dan kun je wel van een traditie spreken.

Ik ontbeet met Ada om om half 10 op de fiets te stappen. Via de Haarlemmerstraat en Leiderdorp reed ik met het windje in de rug naar Oud-Ade. Ik was wat vroeger dan ik gedacht had. Ik belde even aan bij mijn oud-klasgenoten Jan Schoorl en Margreeth Pennekamp. Bij een kopje koffie kletste ik even bij voordat ik in de kantine van ROAC mij inschreef. Het was licht bewolkt met een vrij stevige wind. Vlak voor de start van de halve marathon dronk ik een blikje energiedrank leeg.
Om 11 uur klonk het startschot en in een groep van een man of 12 liepen we richting Vennemeer. Bij de ingang van het park met de recreatiewoningen keerden we. De koploper had dat al een flink stuk eerder gedaan. Maar tegelijkertijd zag ik, dat onze groep nog redelijk vooraan lag. Enkelen ging het nog niet snel genoeg. Er vond een gluiperige versnelling plaats, die het twaalftal in 2 groepjes van 6 uiteen deed vallen. Ik kon net aanhaken. We liepen, blijkens de GPS, die een der lopers bij zich had, 4.38 per kilometer.

Tot de drinkpost bij het beeld van Joop Zoetemelk kon ik bij deze groep meelopen, maar daar ik de enige was, die water dronk, viel er een gat van 30 meter, dat langzaam maar zeker steeds groter werd. Ik zwom kilometerslang in mijn eentje tussen twee groepen in. Het was op dit stuk het parcours van de Braassemloop in omgekeerde volgorde. Na de viaducten van de HSL en de A4 kwam de eerste loper van de 10 km ons al tegemoet, waarna het langzaam maar zeker steeds drukker werd met "tegenliggers" totdat wij afsloegen naar de Wijde Aa.
Bij het pontje naar Woubrugge was de tweede drinkpost. Hier nam ik een Squeezy-gel, die ik met water wegspoelde. Een tweetal andere lopers haalde me in en ik kon bij hen aansluiten. Met zijn drieën liepen we door Roelofarendsveen. Halverwege de volgende drinkpost zag ik een privé-verzorgingspost aan de linkerkant van de weg. Corry Hillebrand van de kantine van de Leidse IJshal stond klaar met een blikje cafeïnehoudende energiedrank en een flesje water. Ik koos voor het water. Daar ik normaal gesproken geen koffie drink en al een koffie en een blikje achter de kiezen had, was ik bang, dat dit te vlot achter elkaar zou zijn voor mijn lijf.
Ik had een achterstand van een meter of 100 op mijn twee medelopers en het duurde tot we Nieuwe Wetering helemaal door waren, voor ik de Noord-Hollander, die voor het eerst in deze omgeving liep, bijgehaald had. De andere loper had inmiddels versneld en liep stukje bij beetje van ons weg. We liepen door de kale polder met een flinke wind tegen naar Rijpwetering terug. Samen met de man, graag de Bannetocht in Noord-Holland schaatst, liep deze schaatser naar de geboorteplaats van Joop Zoetemelk, waar ik hem wees op de Koppoel als middelpunt in de Molen- en Merentocht.

We kwamen in 1.42.18 vlak achter elkaar over de finish van de 42e Hanepoelloop. Hoewel het een minuut langzamer was dan mijn vorige halve marathon in wedstrijdverband, was ik toch niet ontevreden over deze tijd. De straffe wind maakte het lastig om een snellere tijd te lopen. Met het duurvermogen zit het wel goed.
En met mijn gevoel voor traditie ook.

Geen opmerkingen: