zaterdag 4 mei 2013

Koudste lente sinds 1976

In het Leidsch Dagblad stuitte ik op het vorige bericht:
De lente is tot nu toe de koudste sinds 1976. De gemiddelde temperatuur ligt met 5,4 graden bijna 2,4 graden onder de normale temperatuur in deze tijd van het jaar, meldde Weeronline zaterdag. Bovendien viel met 53,1 millimeter neerslag maar de helft van de regen, sneeuw en hagel die normaal gesproken in de lente valt (103 millimeter).

Het weerbedrijf wijst terug naar 1976, toen na een frisse lente een hele warme zomer volgde, met temperaturen die opliepen tot 35 graden. Statistisch is er echter geen verband tussen een koud voorjaar en een warme zomer, weet Weeronline. Op korte termijn kan het bedrijf wel mooi weer voorspellen. Zowel zaterdag als zondag wordt het zonnig weer en komende week kan de temperatuur zelfs oplopen tot 25 graden.
Op www.weerwoord.be was gisteren al hetzelfde te lezen. Op deze site stond een link naar een interessant staatje.
De zomer van 1976 was inderdaad lang en warm. Ik kan het me nog als de dag van gisteren herinneren. Het begon eind april lekker weer te worden, toen ik dagelijks op pad ging met Noord-Ierse kinderen.

Het was bloedheet, toen ik Staatsexamen VWO deed, zowel bij het schriftelijk in mei als eind juni, begin juli bij het mondeling. Ondertussen hadden we diverse examenfeesten, waarbij we tot het ochtendgloren in de tuin konden blijven zitten in een t-shirt.
Tussendoor bracht ik veel gezellige uren door in "De Hobbit" in Nieuw-Vennep.


In de zomer ging ik met Tim de Beer en Joep Kapteyn naar Normandië, Bretagne en de Ardennen op vakantie in bloedheet weer, om in Brussel de Bretonse folkrockgroep Ys te leren kennen.

Op de koude lente van 1976 volgde een van de mooiste zomers van de eeuw, met aansluitend een winter die niet veel voorstelde.
Kijken we op het al eerder aangehaalde staatje, dan zien we vlak boven 1976 het jaar 1962 staan. De zomer van 1962 was één van de koudste uit de vorige eeuw. Het kan dus nog alle kanten op gaan. Want de koude zomer van 1962 was de opmaat voor "De hel van '63".
We wachten maar of, wat het weer voor ons in petto heeft. Want één ding is zeker: in Nederland is het weer zelden saai.

Geen opmerkingen: