maandag 13 mei 2013

Bietensap

In de jaren '70 was het volgende lied een geheide carnavalshit met de zinsnede "En Adam sleug Eva met de sukerbieten voor haar kont".

Tegenwoordig zijn bieten ook een geheide hit, maar dan in de sportwereld. Het zijn dan geen suikerbieten, maar rode bieten. Een maand geleden werd ik door iemand, met wie ik wel eens schaats, op het spoor gezet van dit middel, dat de prestaties zouden verbeteren. Hij had er goede ervaringen mee met een trainingsrit in de heuvels van Limburg.
"Zoek op internet maar eens op bietensap!", kreeg ik als wijze raad mee. Plichtsgetrouw als ik ben, deed ik dat.
Er was veel te vinden over rode bietensap en haar werking.
Ik besloot de proef op de som te nemen en bij "De Helianth" kocht ik een fles bietensap.

Voor een aantal lange lopen in de aanloop naar de marathon van Leiden dronk ik een paar uur voor de start een glas rode bietensap.
Ik moet zeggen, het lopen ging erg makkelijk. De eerste poging was bij de Omloop van Noordwijkerhout, de tweede keer bij de Fit Your Body Run. Hierbij ontdekte ik, dat bietensap vrij zwaar op de maag ligt en licht laxerend werkt.

Als je iets uit wilt testen, moet je niet te snel opgeven. Er kunnen immers toevalsfactoren in het spel zijn. De Henk Hakker Memorial, een trainingsloop met Hans Boers en de Hanepoelloop waren mijn volgende testmomenten.
Ook bij deze lopen had ik dezelfde ervaring. Het lopen ging makkelijk, maar de bietensap lag aanvankelijk redelijk zwaar op de maag.
Gisteren was 10 km van de Teylingenloop de eerste keer in een kleine maand, dat ik zonder dit "wonderdrankje" liep. Ik liep wederom erg makkelijk, net als trouwens in de duurlopen, voor ik aan deze niet wetenschappelijk verantwoorde proef begon.
Desondanks wil ik wel een conclusie trekken: ik zie bij mij persoonlijk geen meerwaarde in het gebruik van bietensap. Het kan best, dat anderen er wel profijt van hebben. Vorige week hoorde ik van een ploegleider, dat een wielrenner uit zijn team er beter van gaat rijden.
Bietensap is een natuurlijk product, het staat op geen enkele dopinglijst, dus als je denkt er beter van te worden: ga gerust je gang. Ik heb het gedurende 5 lange lopen getest, maar ik vond geen meerwaarde voor mezelf. De marathon ga ik dan ook lopen zonder bietensap.

Geen opmerkingen: