woensdag 8 mei 2013

De juiste papieren

Het was deze week een klein berichtje op de site van de NOS:
Rintje Ritsma keert terug in het schaatsen.
De 43-jarige succesvolle allrounder, die in 2008 zijn loopbaan beëindigde, wordt komende winter trainer van het gewest Friesland.
Ritsma gaat het gewest samen trainen met een andere winnaar van Olympisch zilver, de vijftigjarige oud-sprinter Jan Ykema en CIOS-docent Arjen Wolters. Die beschikt, in tegenstelling tot Ritsma en Ykema, wel over de juiste papieren.

Ritsma volgt wel een trainerssopleiding bij de schaatsbond KNSB. "Deze functie is voor mij ook gelijk een stageplek. Ik moest veel opdrachten maken voor mijn stage, maar het is leuker om het eens in de praktijk te doen", aldus Ritsma.

Het gaat mij om het zinnetje, dat Rintje Ritsma niet over de juiste papieren beschikt. Ik weet het. De gevleugelde uitspraak van Co Adriaanse doet regelmatig opgeld: "Een goed paard is nog geen goede ruiter."
Maar welke Nederlandse schaatser kan op een indrukwekkender erelijst bogen dan Rintje Ritsma? Alleen Sven Kramer. Wat moet iemand, die 4 keer wereldkampioen en 6 keer Europees kampioen was en nog een paar Olympische medailles omgehangen kreeg, nog van schaatsen leren?

Verkeerd gezien dus. We leven in Nederland. Godfried Bomans zei vijftig jaar geleden al dat alles wat boven het maaiveld uitsteekt afgehakt wordt in dit land en dat is ook zo. Dus ook de Beer van Lemmer moet gewoon naar de schoolbankjes terug.

Ik zou trouwens maar wat graag training krijgen van de onbevoegde Ritsma. Ik denk trouwens, dat ze in het gewest Fryslân zich stilletjes in hun handen wrijven met zo'n stagiaire.

Geen opmerkingen: