zondag 6 juli 2014

23

In het voetbal is het een ijzeren wet: als je zelf, ondanks een hele serie kansen, zelf niet scoort, dan vliegt de bal er aan de andere kant een keer in. Gisterenavond gebeurde dat in de slot van de verlenging bijna in de kwartfinale tussen Nederland en Costa Rica. Keeper Jasper Cillissen kon in een reflex het enige echt gevaarlijke schot op doel keren alvorens hij in de slotminuut gewisseld werd door de geniale strateeg Louis van Gaal.

Met geluksnummer 23 maakte Tim Krul zijn debuut op het Wereldkampioenschap voetbal met het oog op de strafschoppenserie, meestal het eindstation voor Oranje. Maar daar had de bondscoach dit keer een meesterzet voor bedacht. Tijdens de trainingen bleek, dat Krul de beste penaltykiller was. Van Gaal spaarde dus, ondanks de verlenging, een invaller uit voor deze troefkaart.

Costa Rica had afgelopen week Griekenland eruit geknikkerd via 5 onberispelijk ingeschoten strafschoppen. Door een andere keeper in te brengen, werden de Midden-Amerikanen in verwarring gebracht. Hetgeen volkomen lukte.

Was deze zoveelste gouden wissel al een staaltje psychologische oorlogsvoering van de bovenste plank, nummer 23 deed er nog een schepje bovenop. Tim Krul haalde alles uit de kast, om de Cost-Ricaanse strafschopnemers uit hun concentratie te halen.
Hans van Breukelen had er in zijn topjaren een handje van om contact te zoeken met zijn tegenstander en om hem dan lichtelijk te intimideren. Tim Krul deed daar niet voor onder. Haagse bluf pur sang.
Misschien is het niet sportief te noemen, maar wil je wereldkampioen worden, dan moet je alles er voor over hebben om je doel te bereiken. Dus ook dit soort fratsen.

Maar daar zal geen Nederlander meer om malen.

Eindelijk eens een keer niet uitgeschakeld na de penaltyserie. Dankzij nummer 23!

Geen opmerkingen: