donderdag 10 juli 2014

Laurine van Riessen


Het gebeurt niet iedere dag, dat je training krijgt van iemand, die een Olympische medaille gewonnen heeft. Vanavond kregen IJVL-ers de kans om onder leiding van Laurine van Riessen aan hun techniek te werken.

Het was een heerlijke zomeravond in tegenstelling tot gisteren, toen het compleet herfst was.

Maar goed, dat weer paste prima bij de uitschakeling van Oranje door Argentiniƫ in deel zoveel van het Hollandse trauma: de strafschoppenserie.

Om 5 uur fietste ik naar de skeelerbaan van Leiderdorp waar we om half 6 verwacht werden. Het clubgebouw was nog dicht en er was vooral wat jeugd aanwezig, maar verder was het nog erg rustig. Om 20 voor 6 was de sprintster uit de Activia-ploeg aanwezig. Met Henk Broekzitter praatte ik met haar over hoe ver het was met de sponsoring, nu Activia er per 1 september mee gaat stoppen.

Om 6 uur begonnen we aan een korte droogtraining. Eerst liepen we 2 rondjes in op de skeelerbaan, waarbij ik een nieuwe variant leerde op het zijwaarts springen: niet 1 keer van been wisselen, maar 3 keer.

De rekoefeningen bevatte een aantal verrassingen voor deze veteraan met 27 jaar ervaring met droogtraining. Je bent nooit te oud om te leren.Ook bij de korte serie schaatssprongen zaten voor mij een paar nieuwe oefeningen. Bij de eerste moest je heel diep in de schaatshouding zitten en in deze houding je gewicht van het ene standbeen boven het andere verplaatsen en weer terug. Het ziet er heel simpel uit, maar het valt nog behoorlijk tegen.
De tweede was er eentje, die ik vergeten was: bij het landen moest je het andere been achter het standbeen laten kruisen.
Verder waren er de gewone schaatssprongen en de schaatssprongen met tussenhupje.
En tenslotte de start.
Na deze bijzondere warming-up mochten we de skeelers aan gaan trekken. Net als bij de rek- en sprongoefeningen lag het accent zeer nadrukkelijk op het diep zitten. We kregen een paar oefeningen voorgeschoteld om de bochten technisch goed te kunnen lopen. Deze mochten langzaam gedaan worden op de kleine ronde, als we maar goed overkwamen en goed zijwaarts afzetten. Je moest zoveel mogelijk grip op het asfalt zien te krijgen bij de afzet. Een zijwaartse afzet wel te verstaan!


Maar de meeste fouten in de techniek behelsden de bocht. De meesten van ons "keken" teveel de bocht in, waardoor de stand van de schouder dusdanig wordt, dat je "de bocht uit vliegt".

Daar dit niet helemaal de bedoeling is, leerden we een manier om dit te voorkomen: de C, waarbij je je zo klein mogelijk moest maken om deze "letter" in je rechterzijde te maken.

Op het rechte eind deden we nog een slalom op 1 been, een zeer lastige oefening, zeker voor oudere jongeren als Jaap de Gorter en ondergetekende.
De zeer leuke en leerzame skeelertraining werd afgesloten met een estafette over 1 ronde. Jaap en ik mochten als teamcaptains het bal openen met een ronde van 400 meter. Sprinten is niet bepaald mijn specialiteit, dus ons lag na 400 meter 100 meter achter. Met kleine fluctuaties bleef dit nadat alle deelnemers geweest waren ongeveer onze achterstand. En dat, terwijl wij een winnares van Olympisch brons in onze gelederen hadden.
Het was trouwens de derde training vandaag, die Laurine afwerkte. En dat, terwijl ze in een rustweek zit. Kun je nagaan, hoe zwaar de andere weken zijn. In Thialf heb ik dat trouwens met eigen ogen mogen aanschouwen: 2 uur intervaltraining aan een stuk door en dan 's middags weer trainen.

Na de traditionele groepsfoto vuurde de jeugd een half uur lang allerhande vragen af op deze topsporter. Vooral over krachttraining werden vragen gesteld.
Laurine antwoordde, dat krachttraining op zich wel goed is, maar dat je op moet passen, dat je spierbundels niet te groot worden. Je kunt dan trager worden in plaats van sneller!
Het is veel beter om goed te oefenen in het in de juiste houding zitten zoals de Koreanen dat doen. Dit heeft veel meer effect.
Een oefening die hier heel goed bij past, is op 1 been in de juiste kniehoek gaan zitten en dan dan dit been uitstrekken en daarna weer inzakken. Krachttraining en techniektraining ineen! Ook step-ups op 1 been op een bank voldoen prima als alternatieve krachttraining.
Kortom: we hadden een leuke en leerzame training gehad van deze sprintster, die van zichzelf zegt, dat ze niet zo streng is. En dat klopt, want naast topsporter is Laurine ook nog eens een heel aardige vrouw.

Geen opmerkingen: