dinsdag 15 juli 2014

Sportpsycholoog

Gisteren was het precies 225 jaar geleden, dat de Franse Revolutie begon met de bestorming van de Bastille.

Het symbool van de Franse Revolutie zou de guillotine worden.

Gisteren werd de Tour de France van 2014 symbolisch onthoofd. Tijdens de derde Vogezenetappe kwam topfavoriet Alberto Contador zwaar ten val en moest hij met een gebroken scheenbeen de strijd staken.

Niet alleen Tinkoff-Saxobank verliest zijn kopman, mijn zorgvuldig gekozen Tourploeg doet dat ook. Na de Zwitser Matthias Frank is dit mijn tweede uitvaller.
Voor mij is dat jammer, maar helaas. Er zijn ongetwijfeld heel veel anderen, die Contador in hun ploeg hadden opgenomen. Hen treft hetzelfde lot als degenen, die Chris Froome hadden uitverkoren. Volgend jaar nieuwe ronde, nieuwe kansen.
Voor de wielrenners zelf, die hun hele jaar afgestemd hadden op een goede klassering in de Ronde van Frankrijk is het veel erger. Zij zitten niet alleen met lichamelijk letsel, de geestelijke knauw zal zo mogelijk nog pijnlijker zijn. Zoveel kansen om de Tour te winnen krijg je niet. Zij kunnen wel wat psychologische hulp of mentale training gebruiken.
Na thuis de tweede etappewinst van Vincenzo Nibali gezien te hebben, de lachende derde, fietste ik met Jos Drabbels naar "De Bult", waar we de wekelijkse droogtraining van de IJVL hadden.
Onder leiding van Jos liepen we 2 rondjes in op het industrieterrein naast het parcours van "Swift" alvorens we op het parkeerterrein van deze Leidse wielerclub met zijn twaalven coördinatie-oefeningen op het touwladder te gaan doen.

Jullie kennen ongetwijfeld het gezegde "Twaalf ambachten, dertien ongelukken". Welnu, wij hadden gisterenavond een variant hierop. Bij iedere oefening, die Jos voordeed, kon je met 12 personen minstens 13 variaties bewonderen.

Het werd een stuk lastiger op het moment, dat we een aantal sprongoefeningen voorgeschoteld kregen, waarbij we op 2 of 3 dingen tegelijk moesten letten. De dames konden dit prima, maar als echte mannen konden wij natuurlijk niet multitasken.

Boven op "De Bult" werd de gevarieerde training besloten met een serie buik- en rugspieroefeningen, waarna de groep 1 rondje uitliep en Hans Boers en ik 2 rondjes.
Tijdens de training plaatste ik enkele snaakse opmerkingen in de richting van Marjolijn Donkerbroek, die net geslaagd is voor haar master Psychologie. Maar wie kaatst, kan de bal verwachten. Zo kreeg ik te horen, dat zij mijn gedrag tijdens de training nauwgezet gaat bestuderen. Welnu, de uitkomst van dit onderzoek zal zeer waarschijnlijk leiden tot deze goed onderbouwde conclusie.

En dat zal vermoedelijk leiden tot deze uitkomst....

Geen opmerkingen: