vrijdag 18 juli 2014

Je hand overspelen

De gebeurtenis van deze week is ongetwijfeld het uit de lucht schieten van het Maleisische passagiersvliegtuig boven het oosten van de Oekraïne door Russische separatisten.

Hoewel hij niet de opdracht heeft gegeven, is de aanstichter van dit "bedrijfsongeval" niemand anders dan Vladimir Poetin. Deze oud-KGB-er heeft zich als doel gesteld de oude Sovjet-Unie zo veel mogelijk te herscheppen.

Na de vrij geruisloze inname en annexatie van De Krim door Rusland bleef Poetin stoken in het oosten van de Oekraïne, waardoor er een machtsvacuüm ontstond. Met steun van Rusland wisten de separatisten al een aantal vliegtuigen van de Oekraïense luchtmacht uit de lucht te schieten.
Maar gisteren overspeelde Poetin zijn hand doordat een burgervliegtuig, dat op 10 kilometer hoogte vloog, met een BUK raketsysteem aan flarden werd geschoten.

Het scenario, dat eerder succesvol werd toegepast in Georgië, komt nu als een boemerang terug in Poetins gezicht. Wie wind zaait, zal storm oogsten.
De aandacht van de wereld zal na deze terreuraanslag volledig gericht zijn op de Oekraïne, waardoor de oude KGB-er afstand zal moeten nemen van zijn separatische vrienden. De 298 vermoorde inzittenden van vlucht MH17 laten namelijk veel familie en vrienden na.
Wat dat aangaat doet Poetin namelijk niet onder voor de grote graaiers in het bedrijfsleven en de publieke dienstverlening: het is nooit genoeg. Verdien je € 1.000.000,- per jaar, dan wil je het dubbele, en heb je dat, dan wil je het dubbele van het dubbele. En uiteraard heb je dat volledig verdiend door jouw voortreffelijkheid, die letterlijk onbetaalbaar is.
Vladimir Poetin zal vroeger of later het lot ondergaan van Lance Armstrong. Ook die wielrenner was nooit tevreden, waardoor hij zijn hand overspeelde. De dopingpraktijken van deze Texaan zijn inmiddels genoegzaam bekend.

Had hij het bij 5 Tourzeges gehouden, dan was hij mede-recordhouder gebleven met Jacques Anquetil, Eddy Merckx, Bernard Hinault en Miguel Indurain. Maar meneer wilde meer. Hij wilde een lange neus maken naar de Fransen met Tourzege 6 en 7.
Om hen te tarten maakte hij na gestopt te zijn een comeback in de Ronde van Frankrijk. Een fatale keuze, want nu riep hij allerlei tegenkrachten op en werd het net om heen aangetrokken. Zo kwam zijn ingenieuze dopingnetwerk volledig bloot te liggen. Een levenslange schorsing en het schrappen van al zijn onterecht verdiende overwinningen waren zijn deel. Wie het onderste uit de kan wil, krijgt het deksel op zijn neus.

Maar hoe verdorven Lance Armstrong ook was met zijn systematisch opgezette dopingnetwerk, het blijft maar sport. Bij Vladimir Poetin betreft het de dood van 298 onschuldige mensen. Hij verdient als aanstichter van de burgeroorlog in de Oekraïne een flink aantal jaren kost en inwoning in Scheveningen. Hij boft er maar mee, dat zijn dochter in Voorschoten woont....

Geen opmerkingen: