zondag 13 juli 2014

Troostfinale


Het is een wedstrijd om des keizers baard. Niemand zit te wachten op de troostfinale van het Wereldkampioenschap voetbal. Waar bij de Olympische Spelen, toch een vergelijkbaar podium, iedereen zijn stinkende best doet om toch met brons thuis te komen.
Maar bij voetbal ligt het allemaal een slagje anders. Met tegenzin beginnen de voetballers aan deze wedstrijd om een medaille voor de "losers". Natuurlijk, als topsporter moet je gaan voor goud, maar daar niet iedereen kampioen kan worden, zullen er altijd teleurgestelden zijn. En dan kun je toch maar beter voor kiezen om "second best" te zijn.

Zie eens, hoe blij mensen op de Olympische Spelen zijn als ze überhaupt op het erepodium komen.

Vergelijk dat eens met het commentaar van de voetballers na de met strafschoppen verloren halve finale. Alsof hen met het moeten spelen van een troostfinale hetzelfde lot was beschoren als de "troostmeisjes".


En dat, terwijl Brazilië-Nederland toch een prachtig affiche is. Het werd dan ook een prachtige wedstrijd. Brazilië in eigen huis kloppen met 0-3, dat is niet veel landen gegeven!

Wat dat aangaat past deze troostfinale in de reeks van attractieve wedstrijden nu het "nergens meer om gaat".
Bijzonder was, dat Louis van Gaal derde keeper Michel Vorm in liet vallen in de slotminuten, zodat alle 23 spelers ook daadwerkelijk gespeeld hebben op dit unieke WK.
Tot slot nog een paar bijzonderheden: Oranje heeft het WK ongeslagen afgesloten met als uitschieters de 5-1 tegen uittredend wereldkampioen Spanje en de 3-0 tegen gastland Brazilië. Het kleine beetje extra geluk om Argentinië op de knieën in de halve finale ontbrak, maar voor een klein land hebben we toch weer uitzonderlijk goed gepresteerd. Er bestaan zo'n 200 landen, die maar wat graag in de troostfinale zouden staan.

Maar wie weet lukt het onder Guus Geluk bij het komende Europees Kampioenschap in 2016 wel....

Geen opmerkingen: