dinsdag 23 september 2014

Bochtentechniek

Gisterenavond was de tweede avond van de SIC-cursus. Op weg naar de skeelerbaan in Leiderdorp kwam ik Teun de Reede tegen. Teun is zaterdag weer speaker bij de Halve marathon van Katwijk, dus daar zien we elkaar weer.
Het thema van de avond was de bochtentechniek. Ook hierbij ging het erom, dat vanuit de natuurkundige principes je moest beredeneren, waarom wat gebeurde bij de bocht bij de verschillende technieken en snelheden.

Er volgde interessante discussies. Deze groep SIC-cursisten denkt heel erg mee en stelt soms ook heel interessante vragen, waarbij je als ervaren rot in het trainersvak ook diep over na moet denken. Een soortgelijke discussie is te vinden op Schaatsforum.

Op clubniveau, en daar praten we in verreweg de meeste gevallen over, is de meest voorkomende fout, dat zeker beginners te langzaam de bocht in gaan. Dit kan men veelal alleen compenseren door de befaamde "tussenstappen". Dat dit de snelheid niet bevorderd is logisch.
De deelnemers aan de Schaats Instructie Cursus krijgen trouwens het "Complete schaatsboek voor jong en oud" van Huub Snoep en Pieter Bult.

Hierin wordt de bochtentechniek uiteraard ook uit de doeken gedaan.
De interessante en gezellige avond werd afgesloten met bochten op clubniveau, waarbij je moest leren, wat fout ging en daaraan gekoppeld: "Welke aanwijzingen zou ik als trainer geven om dit te verbeteren?"
Probeer het zelf maar eens....

Geen opmerkingen: