donderdag 11 september 2014

Vochtverlies

Het was vanmorgen uitgelezen weer voor een rondje skeeleren. Desondanks koos ik er voor om te gaan lopen. Over ruim 2 weken staat de Halve marathon van Katwijk immers op het programma.

Om half 10 vertrok ik van huis uit om via de rand van de Stevenshof, een half rondje door Ter Wadding, de Korte Vliet, langs de Keerhoeve en de sportvelden van Voorschoten '97 over de Velostrada weer over het fietspad langs de Stevenshof naar huis te lopen. In 59 minuten had ik de 11,5 kilometer volbracht.
Nu had ik me voor en na de trainingsloop gewogen. Vooraf woog ik 67 kilo, erna 66.

Denk nu niet, dat je van een uur hardlopen een kilo lichter wordt. Verreweg het grootste deel is gewoon vochtverlies. Want dan ga je foutief extrapoleren.
Met mijn nieuwe fiets heb ik in een half jaar tijd 6.125 kilometer gereden. Omgerekend zou ik dus uitkomen op 12.250 kilometer per jaar. Dit klopt niet, want er zit een fietsvakantie naar Praag in van 1.900 kilometer! Dat vertekent de boel ietwat....
Ik had bij het rondje Noord-Hofland wel een flesje water bij me in mijn heuptas, maar er niets uit gedronken. Ook als training. Bij wedstrijden heb je het ook wel eens, dat je verwacht, dat er een drinkpost is, maar dat deze er niet blijkt te zijn. Dan moet je ook door!
Nu is het wel zaak, om te veel vochtverlies te voorkomen. Bij een paar procent gewichtsverlies door transpireren lopen de sportprestaties drastisch terug! Je moet dus wel op tijd drinken.

Het was dus een prima test om het lichaam een beetje te harden. Maar probeer het bij een wedstrijd niet. Dan loop je al snel 1 tot 2 kilometer per uur harder en dan kun je een inzinking door vochtverlies missen als kiespijn.

Geen opmerkingen: