zondag 25 januari 2015

Natuurijstraining

Om 5 uur kwamen Ada en ik thuis van het zingen. Niet lang daarna ging de telefoon. Hen van den Haak belde vanuit Heerenveen met de vraag, of ik de training van hem over wilde nemen. Hij wilde graag kijken naar de plaatsingswedstrijden voor het WK afstanden op de 3 en de 5 kilometer.
Uiteraard wilde ik mijn Elfstedenmaat graag helpen. Ik had een uur later de beurt bij het G-schaatsen, dus ik moest al naar de Leidse IJshal. Ik moest alleen ruim een uur eerder gaan.
Het probleem was, dat ik geen les had voorbereid, maar met bijna een kwart eeuw ervaring als trainer had ik genoeg oefenstof tot mijn beschikking. En daar ik vrijdag op natuurijs had gestaan en de kans bestaat, dat de kou volgende week weer terugkeert, was het thema: een natuurijstraining.

We oefenden dus schaatsen tegen de wind in (diep zitten, korte slagen), met meewind (rechtop rijden, lange slagen zonder veel kracht te zetten), bruggen waar je onderdoor moest schaatsen (op je hurken glijden) en smalle slootjes of tussen 2 wakken door schaatsen (in de schaatshouding het halve rechte eind en de bocht statisch zitten, waarbij je je bovenbenen gegarandeerd gaat voelen).

We sloten af met de hogeschool van het schaatsen: in een peloton met tegenwind schaatsen en om de 2 rondjes van kop af. Het tempo moet dusdanig zijn, dat iedereen het bij kan houden. In een groep met grote niveauverschillen een hele opgave!
Daar deze les dusdanig goed viel bij de 4 IJVL-ers, liet ik mijn voorbereide les voor de G-schaatsers voor wat die was en gaf ik ook de G-schaatsers een natuurijstraining met aan het eind het klassieke afstempelen. In de hoek bij de banken moest je een klap op een van de houten banken geven. Deze oefening is een uitstekende start- en remproef.
Kortom, als je als trainer eens wat anders wilt dan de "gewone" schaatsles: geef eens een natuurijstraining!

Geen opmerkingen: