vrijdag 9 januari 2015

De draad oppakken

Door de Kerstvakantie waren er 2 schaatslessen van de IJVL uitgevallen op vrijdagmiddag. De vrijdag aan het begin van de Kerstvakantie was meer een spelletjesles dan een gewone schaatstraining, terwijl we de week ervoor de Mini-Elfstedentocht reden met de kinderen.

Om het plaatje compleet te maken: de week daarvoor was er geen schaatsles vanwege Sinterklaas, zodat we terug moeten gaan naar 28 november voor de vorige "normale" vrijdagmiddagtraining, want zelfs die week een beetje af door de komst van Zwarte Piet.
Na 6 weken moesten we de draad weer oppakken. Maar dat lukte heel snel. In de Kerstvakantie heb ik in de Leidse IJshal 5 ochtenden schaatsles gegeven aan kinderen.
Nu hadden deze schaatslessen wel een positief effect: we hadden 3 kinderen, die nieuw waren, waarvan 2 proeflessers na afloop aangaven, dat ze dit seizoen op vrijdagmiddag af wilden maken.
De training begon ouderwets met een paar rondjes schaatsen met Alexander Marselis, waarna ik met de kinderen een serie oefeningen afwerkte rond het thema "zijwaartse afzet".

We besloten met twee tikspelletjes. Eerst slingertikkertje, waarbij de beginners zoveel mogelijk kinderen bij hun slinger moesten "verzamelen", daarna "geheimtikkertje", waarbij de geheime tikker andere kinderen moest tikken, die vervolgens ook tikker werden. Het leuke van dit spel is, dat je als trainer in het begin kunt doen, of je zelf tikker bent. Met name de snelle schaatsers kun je dan aardig opjagen.
Op een gegeven moment hebben ze in de gaten, dat je geen tikker bent en laten ze je rustig dichterbij komen. De verrassing is dan zeer groot als blijkt, dat de trainer intussen wel getikt is....

Geen opmerkingen: