zondag 7 april 2019

50e Braassemloop

Het was vanmorgen vroeg opstaan. De 50e Braassemloop stond op het programma. Na met mijn vrouw ontbeten te hebben, stapte ik om 20 over 8 op de fiets. Via de Leidse binnenstad en Leiderdorp trapte ik naar Oud-Ade om via Rijpwetering naar de sportvelden op de grens van Oude Wetering en Roelofarendsveen. Daar schreef ik me in voor de halve marathon die om 11 uur van start zou gaan.
Ik wandelde naar de sporthal, waar ik in kleedkamer 1 mijn spullen neerzette, een banaan at en een kwart liter sportdrank dronk. Om kwart voor 11 begon ik aan de training van 9 kilometer, waarbij ik naar de plek liep, waar de ringvaart en de Oude Wetering ik elkaar vloeiden. Vandaar liep ik nog 7 kilometer van het parcours van de 10 kilometer van de Braassemloop.
Bij het Braassemermeer kwam ik Rob Pijpers tegen, die net als vorige week bij "Hollen door de Bollen" mij filmde en er een prachtige film van maakte, die de sfeer van de Braassemloop treffend weergeeft.
Na 55 minuten "inlopen" was ik terug bij de sporthal. In de kantine at en dronk ik nog wat met Rob, waarna we ons naar het startvak begaven.
Onder de tonen van "Final Countdown" van "Europe" konden de ruim 100 lopers beginnen aan de halve marathon.
Al snel werd het een stuk warmer, vooral op delen van het parcours, die in de luwte lagen. De temperatuur kwam op  21 graden uit en dat wordt altijd in de schaduw gemeten. En veel schaduw hadden we niet bij deze polderloop met weinig wind.
Na een paar kilometer kom je vaak op te lopen met wegatleten, waarmee je 19 kilometer verderop ook nog steeds mee loopt. Vandaag was het wat dat aangaat niet anders.
De eerste 12 kilometer gingen soepel. Daarmee lag ik nog steeds op een tijd van onder de 2 uur. Dat tempo hoopte ik vol te kunnen houden, maar in de laatste 5 kilometer met de slinger om en door Nieuwe Wetering zakte het tempo een klein beetje in.
Nu zag ik Anneke Blom en Joop van Egmond in hun tuin. Zij waren net als ik vaste gasten in "De Hobbit" in Nieuw-Vennep. Even een kort praatje met hen vond ik belangrijker dan het wel of niet halen van mijn geplande tijd.
De laatste 3 kilometer liep ik nog steeds lekker, zodat ik de 50e Braassemloop uitliep in 2.02 nettotijd. Daarmee werd ik 98e van de 123 gefinishte mannen.
Nu was niet alleen de Braassemloop toe aan de 50e editie, maar zelf had ik mijn 50e 30 kilometer volbracht.
Ik voelde mij fitter dan vorige week. Na in de kleedkamer nog wat gegeten en gedronken te hebben, fietste ik naar "Tussen Kaag & Braassem", waar ik een glas melk dronk en nog even met "Krasse knar" Wim Klerk praatte.
Ik fietste door naar Hoogmade, waar ik mijn neef Leo van der Post net mis was gelopen. Ik reed een meter of 150 door en ging op bezoek bij trainingsmaat Gé van Goozen. Via Leiderdorp trapte ik naar de waterspeeltuin van "Cronesteyn", waar ik bij de ijskar een ijsje nam. Jaap en Juul waren op hetzelfde idee gekomen. Met Jaap de Gorter kon ik even bijpraten op weg naar huis. Naast 30 kilometer hardlopen had ik 45 kilometer gefietst op deze prachtige lentedag.

Geen opmerkingen: