zondag 31 maart 2019

Hollen door de Bollen

Vannacht ging de zomertijd in, nadat we gisteren dit klassieke nummer van George Gershwin uit "Porgy and Bess" gezongen hadden. Het moment, dat de klok een uur verzet werd, was ik in diepe rust.
Het was wel even wennen, toen ik op deze zondagmorgen om 7 uur opstond. De biologische klok gaf nog 6 uur aan. Desondanks verliet ik de echtelijke sponde. "Hollen door de Bollen" stond op het programma.
Om 10 uur moest ik aan de start van de 10 kilometer staan. De bijna 20 kilometer naar Lisse had ik vrijwel constant de vrij krachtige wind tegen. De spieren waren derhalve aardig warmgedraaid, toen ik me om half 10 inschreef voor de 10 Engelse mijl, die om half 12 zou beginnen.
Mijn voorprogramma bestond uit de 10 kilometer. Na even ingelopen te hebben kon ik vanuit de staart van het peloton onder een dicht wolkendek beginnen aan een gedoseerde inhaalrace. In ruim 55 minuten liep ik de eerste afstand van de dag.
Na een kilometer passeerde ik een groepje vrouwen. Een van hen zei: "We lopen te hard: 10,2 kilometer per uur."
Ongemerkt kreeg ik zodoende het sein, dat ik precies de goede snelheid liep. Ongeveer  10,5 tot 11 kilometer per uur. Mijn marathontempo.
In de pauze tussen de 10 en de 16,1 kilometer werd ik geïnterviewd door Rob Pijpers, die er een prachtige film heeft gemaakt gelardeerd met beelden uit het lopen van beide afstanden door de op dit moment prachtige Bollenstreek.
De 10 Engelse mijl verliepen geheel volgens planning. In een tijd van 1.32 kwam ik binnen. Daarbij werd ik enthousiast verwelkomd door speaker Teun de Reede.
Hoewel mijn eerste 30 kilometer in de aanloop naar de marathon van Leiden "slechts" 27 behelsden, was ik dik tevreden. Twee jaar geleden stond ik er stukken slechter voor.
Op de terugweg fietste ik  naar mijn neef Eric, die samen met zijn zoon Sebastiaan de enorme collectie bijzondere tulpen en narcissen van mijn broer Kees in stand houdt.
Ik ben wat dat aangaat bevoorrecht, dat ik deze bijzondere collectie ieder jaar kan komen bekijken. En daar was het geen "Hollen door de Bollen", maar kuieren langs de kleurrijke bloembedden.

Geen opmerkingen: