woensdag 3 april 2019

Nico Scheepmaker Beker

Ieder voorjaar is er de verkiezing van het beste sportboek van het voorafgaande jaar.De winnaar ervan ontvangt de Nico Scheepmaker Beker, genoemd naar de Nederlandse sportjournalist, dichter en columnist.
De 5 genomineerde boeken zijn bekend gemaakt.
"Keessie" van Jeroen Haarsma, een prachtige biografie over de kleurrijke schaatser Kees Verkerk,is mijn persoonlijke favoriet.
"Amsterdam 1928" van Jurryt van de Vooren verhaalt over de succesvolle Olympische Spelen in onze hoofdstad. In 28 verhalen blikt de sportjournalist terug op het grootste sportevenement, dat ooit in ons land is georganiseerd.
Zoals voetbal het sportaanbod op televisie domineert, zo doen de voetbalboeken dat bij de nominaties.
"De val van Oranje" van Pieter Zwart gaat over het missen van 2 grote toernooien op rij van het Nederlands elftal.
"De hand van Van Gaal" van Hugo Logtenberg neemt de loopbaan van één van de meest succesvolle Nederlandse voetbaltrainers onder de loep. 
"Alles rustig?" van Nick Klaessens is een vreemde eend in de bijt. Waar veel sportboeken informatief van aard zijn, is dit een voetbalroman.
Hoewel "Keessie" mijn persoonlijke favoriet is, vind ik iedere andere winnaar ook goed. Want de uiteindelijke winnaar van de Nico Scheepmaker Beker is dankzij alle aandacht het sportboek.

Geen opmerkingen: