zondag 29 december 2019

Vogezensysteem

In het hele land waren vanmorgen prachtige winterluchten te bewonderen, waarvan op de site van de NOS diverse ingezonden foto's te bewonderen waren.
Dit soort luchten zie je alleen als het vriesweer is.
En dat deed het vannacht dan ook.
Vooral op klomphoogte vroor het behoorlijk.
Door de in 2012 overleden Rijnsburgse weerman Bas Schijff ben ik geïnteresseerd geraakt in het Vogezensysteem. Mijn belangstelling ging dan ook met name uit naar de maanden januari, februari en december. In het Vogezensysteem moet je dan kijken naar Tweede Kerstdag, 27 december en Driekoningen.
Welnu, waar het gisteren helder weer was met alleen in de nacht wat regen, daar konden we dat van Tweede Kerstdag niet over spreken. Tot een uur of 5 was het droog, maar daarna heeft het flink doorgeregend. Kortom, de laatste decade van januari belooft aardig wat neerslag, maar februari en de eerste helft van januari zien er voornamelijk droog en zonnig uit. In de wintermaanden betekent dit vaak, maar niet altijd: vorst!
Een belangrijke rol speelt ook de wind, en dan met name de bovenwind op ongeveer een kilometer hoogte. Hoe deze er op 26 en 27 december uitzag, kan ik niet achterhalen Aan de grond was het in ieder geval wind, die schaatsers in de wintermaanden graag zien.
De pluim ziet er in ieder geval een stuk kouder uit.
In korte tijd zijn de weerkaarten verbeterd, zoals op Weerwoord, een site voor weeramateurs, blijkt.
Vooral de dauwpunten zien er soms imposant uit.
Kortom, het ziet er beter uit dan op Eerste Kerstdag. Wat positief is, is dat de vorst met nieuwe maan is ingevallen, zoals gehoopt door Jan Oostenbrug in het boek "IJsmeester" van Bas Sleeuwenhoek.
Ondanks de nachtvorsten verwacht ik nog geen echte natuurijsperiode.
In ieder geval kan het water al flink af gaan koelen, zodat het water bij de volgende nieuwe maan sneller kan bevriezen. Dat zou eind januari, begin februari moeten gaan plaatsvinden. We gaan het zien.
De weg naar de Bonkefeart is echter nog erg lang...

Geen opmerkingen: