woensdag 11 december 2019

Europa League

Het leuke van sport is, dat het zich niet altijd aan de verwachtingen houdt. Soms is er sprake van een positieve verrassing, soms juist van een onverwachtse domper. De afgelopen 24 uur was ervan beide sprake.
Gisterenavond werd Ajax in de Johan Cruijff Arena in Amsterdam gevloerd in de laatste groepswedstrijd van de Champions League door Valencia.
Vooraf kon het bijna niet meer mis gaan. "We" hadden immers in Spanje met 0-3 gewonnen en hadden aan een gelijkspel voldoende om naar de achtste finales door te stromen. Helaas lagen de Spanjaarden weer eens dwars en wordt Ajax "verbannen" naar de Europa League.
Waarom wordt er zo geringschattend over gedaan? Ruim 2 jaar geleden waren we er trots op, of wellicht is de Vlaamse uitdrukking "waren we er fier op" beter op zijn plek, dat voor het eerst sinds 2002 weer een Nederlandse club in de finale van een Europa Cup stond. Feyenoord won toen de Europa Cup II ten koste van Borussia Dortmund, Ajax verloor in 2017  kansloos van Manchester United.
Het is niet erg, als je een keer op je bek gaat. Het gaat erom, of je er lering uit trekt. Ajax heeft dat gedaan door meer ervaren spelers aan te trekken. Met een veredeld jeugdelftal wordt je geen winnaar van een Europa Cup, hoe talentvol de ploeg ook mag zijn.
Voor nu rest de Ajacieden slechts één ding: jezelf aanpakken.  Zelf moest ik mezelf ook oprapen na de mislukte poging om in 1996 de Elfstedentocht te rijden. Nog geen jaar later kon ik mijn gram halen, door de Tocht der Tochten wel te volbrengen.
Achteraf is het falen in februari het beste, wat me kon overkomen. Vanaf toen pen ik pas écht gaan trainen. Op tal van vlakken heb ik daar profijt van. De mentale kant van de training wordt vaak onderschat, maar voor mij was het niet halen van Ljouwert eens maar nooit weer!
Wat dat aangaat hebben de Nederlandse handbalvrouwen het goed begrepen. Als je drie keer verliest, waarvan twee keer op rij, en je weet je toch te plaatsen voor de halve finale van het wereldkampioenschap handbal, dan zit het mentaal wel goed.
Op een kampioenschap, dat zo bizar verloopt, kunnen ze zomaar het goud pakken. Kampioenen staan immers net een keer meer op, dan dat ze neergaan.

Geen opmerkingen: