donderdag 25 mei 2017

Kansloos

Zelden was tijdens een finale een ploeg letterlijk kansloos. In 90 minuten wist Ajax tot de slotseconden niet één kans te forceren in de wedstrijd tegen Manchester United.

De sluwe vos José Mourinho had met een combinatie van het Italiaanse catenaccio en het Britse kick and rush het antwoord gevonden op het felle jagen van het jeugdigste elftal, dat ooit de finale van een Europa Cup speelde.

Het is de Engelsen gegund in deze wellicht meest emotionele week in de geschiedenis van Manchester al blijf ik er bij, dat deze wedstrijd uit piëteit met de slachtoffers van de walgelijke aanslag in de Manchester Arena minstens 2 weken had moeten worden uitgesteld.

Maar in de wereld van het grote geld, dat het internationale voetbal is geworden, is voor dit soort sentimenten, dat we vroeger gewoon fatsoen noemden, geen plek. Wat dat aangaat heeft de club van het grote geld het gewonnen van de opleidingsclub.
Wat dat aangaat doet het me denken aan de kansloze missie van Ajax in 1969 tegen A.C. Milan. De eerste Nederlandse finalist in de Europa Cup I ging met 4-1 kansloos ten onder. Ajax renoveerde het talentvolle elftal met enkele gerichte aankopen en nadat Feyenoord het jaar erop A.C. Milan uitschakelde won het later als eerste Nederlandse club de Europa Cup I.
Daarna was de beker met de grote oren 3 jaar op rij voor Ajax. Waar kan ik voor de herhaling van deze trits tekenen?
Hoe dan ook gaan er weer goede tijden aanbreken voor het Nederlandse voetbal. Ajax bulkt van het talent, maar ook bij Feyenoord lopen er zeer goede jonge spelers rond. Rusland gaan we waarschijnlijk niet halen, maar Oranje miste in 1982, 1984 en 1986 ook de grote toernooien om in 1988 Europees kampioen te worden.

Op dit moment zit Oranje in een dip, maar er komen andere tijden.

Geen opmerkingen: