woensdag 10 mei 2017

Waddenzee


De Waddenzee neemt een bijzondere plaats in in mijn leven. In 1978 was mijn eerste fietsvakantie een protestfietstocht langs de Waddenzee van Den Helder naar Esbjerg in Denemarken.


De kennismaking met dit prachtige en ook unieke natuurgebied was me dermate goed bevallen, dat ik later nog een aantal keren op vakantie ben gegaan naar de Waddeneilanden.

Vandaag kwam het rapport "Toekomst Waddenzee" in het nieuws, waarin te lezen was, dat het kenmerk van de Waddenzee, het tweemaal daags droogvallen van de zandplaten, aan het eind van de eeuw verdwenen kan zijn door de combinatie van bodemdaling door gas- en zoutwinning en het mogelijk versneld smelten van de ijskappen. Nog een reden om de klimaatverandering voortvarend tegen te gaan!

Het Nederlandse volk mag de Wadden dan als mooiste natuurgebied hebben uitgekozen, als we de komende jaren niets doen aan het klimaat, dan dreigt dit prachtige natuurgebied letterlijk kopje onder te gaan.

Denk niet: "Na ons de zondvloed!" Want als de Waddenzee is ondergelopen, dan volgt het lage deel van Nederland vroeger of later ook. En dan is het noorden en westen van Nederland één groot Waddengebied.

Laten we dus wijs zijn met de Waddenzee zolang het nog kan!

Geen opmerkingen: