donderdag 25 mei 2017

"Het oude was zeker afgeragd...."

Een oeroude traditie op Hemelvaartsdag is dauwtrappen. Dan sta je bij het ochtendgloren op en maak je een flinke wandeling bij het krieken van de dag. Aan het eerste deel van de traditie hield ik me keurig, de wandeling was echter kort en na de sanitaire stop kroop ik om 5 uur weer in bed voor de slaap der rechtvaardigen.
Om half 8 stapten mijn vrouw en ik uit bed op deze zonovergoten Hemelvaartsdag. Het was inderdaad hemels weer.

Na het ontbijt fietsten we naar de volkstuin, waar ik de planten water gaf en de lege regentonnen omkeerde om het drab op de bodem eruit te laten lopen. Ada was inmiddels aan het werk met haar groene vingers: onkruid wieden en wat plantjes poten. Terwijl mijn vrouw tot 1 uur op de tuin bleef, fietste ik om 11 uur naar huis om het blog bij te werken en met wat vergeefse pogingen mijn Italiaans flink te verbeteren met het oog op "Viva Verdi & Rossini" volgende week zaterdag.

Om 2 uur reed ik in wielerkleding samen met mijn vrouw naar Hillegom, waar we op bezoek gingen bij Joep. Gedrieën wandelden we naar de Hoofdstraat, waar we op het terras van "De Houttuin" genoeglijk aan koffie en bier zaten. Terwijl we rustig met elkaar zaten te praten, gebeurde er van alles om ons heen.
Het begon met twee mannen van een flink eind in de 20. Zij hadden twee flesjes bier besteld en constateerden, dat de uiterste houdbaarheidsdatum februari 2017 was.
De gezellige ober verblikte en verbloosde niet en diende de heren van repliek met: "De smaak wordt er alleen maar voller van!"
Ik kon het niet nalaten om een duit in het zakje te doen: "Hoe ouder de wijn, hoe duurder die wordt."

Dit inkoppertje liet de ober niet aan zijn neus voorbij gaan: "Dus heren, jullie boffen nog met de prijs van dit bier."
Achter mij zat een groep van 10 mannen en vrouwen, waarvan aan de tatouages van 2 mannen te zien was, dat zij Feyenoord-fans waren. Er werden over en weer wat geintjes over het betalen van de rekening betaald, toen een van de mannen zich liet ontvallen, dat hij zijn vakantiegeld net binnen had gekregen.
"Mooi", kreeg hij van een andere man te horen: "Dan kun jij mooi de rekening betalen."
"Niks ervan", zei zijn vrouw: "We hebben al een bestemming voor dat geld. We gaan een nieuw bed kopen."

Hierop antwoordde een derde man heel snedig: "Het oude was zeker afgeragd...."
Ik lag in een deuk van het lachen.
Maar denk nu niet, dat dit alles was. Even later kwam er, het was inmiddels een uur of 5, een man van onze leeftijd op de twee mannen van het rijpe bier afgestapt met de mededeling: "Ik kom jullie de huid vol schelden."
Op het terras met zo'n 20 gasten begon hij zijn epistel: "Nou zitten jullie altijd de godganse dag op jullie mobiel. Ik probeer jullie al vanaf half 3 te bereiken, want wij zouden gaan varen met elkaar. Ik heb jullie gebeld, geappt en heb een mailtje gestuurd. Al die tijd heb ik staan wachten op jullie antwoord."

Daarna deed hij, waarvoor hij gekomen was: de twee verbouwereerde mannen de huid vol schelden op een vol terras. Hij draaide zich om en wandelde rustig weg.

Nu pas snap ik, waarom "The Beatles" destijds persé in Hillegom op wilde treden....

Geen opmerkingen: