dinsdag 23 mei 2017

Manchester in rouw

Het was een kop, die ik voor aanstaande donderdag in gedachten had als Ajax morgen Manchester United in de finale van de Europa League geklopt zou hebben. De rouw was figuurlijk bedoeld.

Vanmorgen hoorde ik op de radio het afschuwelijke bericht, dat Manchester letterlijk in rouw is ondergedompeld, doordat een godsdienstwaanzinnige zich in de Manchester Arena heeft opgeblazen bij een popconcert.

In deze sfeer zou de finale morgen in Stockholm gespeeld moeten worden. Mijn mening is dat deze finale afgelast moet worden. Welke voetballer uit Manchester is er met zijn hoofd bij? Het is immers weer eens duidelijk: sport is de belangrijkste bijzaak in het leven. Bijzaak inderdaad.
In de wereld van het grote geld, dat voetbal inmiddels toch wel genoemd kan worden, zal het thema vermoedelijk zijn: the show must go on. Het Heizeldrama is hier een afschuwelijk voorbeeld van. Ondanks 39 doden ging de wedstrijd gewoon door.

Het kostte enige moeite om de wedstrijd tussen Liverpool en Nottingham Forest stil te leggen tijdens the Hillsborough disaster in 1989.

F.C. Twente moest in 1990 de dag na de vuurwerkramp van Enschede de uitwedstrijd in "De Kuip" tegen Feyenoord spelen. De KNVB eist van de Tukkers dat er wordt gespeeld. De wedstrijd eindigt in een 1-1 gelijkspel, waardoor F.C. Twente op een haar na Europees voetbal misloopt. Maar er is niemand die daar om maalt op dat moment.

En in deze sfeer zou de wedstrijd gespeeld moeten worden? Hoezo eerlijke strijd? Zeker voor de aanhangers van Manchester United is het voetbalfeest al bedorven voor het begonnen is.

Ik maak me echter geen enkele illusie. "The show must go on" na de aanslag op de ploeg van Israƫl bij de Olympische Spelen in 1972 spreekt wat dat betreft boekdelen.

Zelfs een aanslag op de spelersbus van Borussia Dortmund kon de bobo's van de UEFA niet vermurwen. Er moest en zou de volgende avond gespeeld worden tegen AS Monaco. De aangeslagen Duitsers gingen, zoals te verwachten was, kopje onder in die wedstrijd.
Twee weken uitstel van de wedstrijd lijkt me het minste. Hoe kun je als Manchester United nog juichen als je de Europa League wint terwijl je stad in rouw gedompeld is?
Een nog mooier statement tegen het terrorisme zou zijn om de wedstrijd af te lassen en beide teams als winnaar uit te roepen onder het motto "sport verbroedert".


Geen opmerkingen: