maandag 22 mei 2017

Toeschouwer

Er is een bepaalde wisselwerking tussen de sporter en de toeschouwers. Gisteren was dat duidelijk te merken. Als je een marathon loopt, dan maakt het fysiek gezien niets uit of je voor een groep enthousiaste toeschouwers of dat je in je eentje door de polders zwoegt. Mentaal is het echter wel een wereld van verschil.

Gisteren was dat weer duidelijk te merken bij de marathon van Leiden, waarbij Oud Ade weer voor het absolute hoogtepunt van de dag zorgde. Op het punt, waar vrijwel iedereen het moeilijk krijgt zorgt enthousiast publiek ervoor, dat je vleugels krijgt.

Precies wat er bij de Elfstedentocht in Bartlehiem gebeurt.

Bij het voetbal noemen ze de supporters wel de twaalfde man. Dit verklaart ook, waarom clubs thuis vaker winnen dan uit. Fysiek zou er geen verschil mogen zijn, maar in de praktijk is dat er wel degelijk. Zie het verschil bij landskampioen Feyenoord. Alle nederlagen zijn dit jaar bij uitwedstrijden geleden, in "De Kuip" stonden de Rotterdammers bij wijze van spreken al met 1-0 voor bij de aanvang van de wedstrijd. Het legioen heeft, ook al spelen ze niet mee, toch een bepaalde invloed op de spelers van beide clubs.

Waar ik gisteren sporter was, die aangemoedigd werd, daar was ik vandaag toeschouwer. Mijn trainingsmaten van de IJVL hadden vanavond droogtraining onder leiding van Elwin den Dulk. Om 8 uur fietste ik naar "Cronesteyn", waar zij een looptraining hadden. Vandaag was dat aan mij niet besteed. Het lichaam moet zich nog herstellen van de inspanning die marathon heet. Zo kon ik de droogtraining ook een keer van de andere kant bekijken.

Want zo vaak krijgen we bij de droogtraining geen toeschouwers....

Geen opmerkingen: