zondag 22 december 2019

Wonderwielenaar

Ik ben een groot liefhebber van sportboeken en al helemaal, als deze door een bekende van me geschreven is. In dit geval door "Swift"-lid Erik van Lakerveld, een vriend en teamgenoot van mijn zoon Siebe bij de Swabo-ploeg.
Onlangs verscheen van de hand van sportjournalist Van Lakerveld "Wonderwielenaar". Het boek vertelt het verhaal over de monstertocht, die Pim Kiderlen in 1885 maakte van Rotterdam naar Leeuwarden. De 17-jarige wielrenner volbracht de 243 kilometer in 22 uur en 35 minuten. Daarmee had hij de weddenschap om binnen 24 uur van Rotterdam naar Leeuwarden te fietsen gewonnen.
Nu zijn er talrijke wielrenners, die er veel minder lang over doen met ons moderne materiaal, maar dat was eind 19e eeuw wel even anders. De tocht moest volbracht worden met een hoge bi, met de noordoostenwind tegen en over onverharde wegen of karrensporen. Parijs-Roubaix is er niets bij. Daarbij had je in die tijd ook nog struikrovers. Hoezo was aller vroeger beter?
Als je alle oponthoud eraf zou trekken, dan deed Kiderlen de 243 kilometer in 16 uur 46. Destijds werd dit gezien als een wereldrecord op de lange afstand.
Erik van Lakerveld haalt met "Wonderwielenaar" deze vergeten wielerkampioen uit de vergetelheid. Uiteindelijk was Pim Kideler de wegbereider voor de wereldkampioen bij zowel het wielrennen als het schaatsen: Jaap Eden.
Deze sportheld uit de 19e eeuw is wel beroemd gebleven. De eerste 400-meter kunstijsbaan van Nederland is naar hem vernoemd: de Jaap Edenbaan.
Maar gelukkig schonk Erik van Lakerveld ons een verrassend stuk sporthistorie in de vorm van een wonderbaar "Wonderwielenaar".

Geen opmerkingen: