woensdag 4 december 2019

Winterverwachting

Terwijl op de site van de NOS een bericht stond over een mogelijk nog scherper hitterecord in de zomer van 2019, buig ik me over de winterverwachting voor 2020. Bij het bepalen hiervan kijk ik vaak terug naar het weer in het afgelopen jaar en de patronen, die daarin te ontdekken zijn.
Het patroon is duidelijk: veel te warm met af en toe een koelere periode tussendoor. Maar je ziet ook, dat de pieken minder hoog worden. Iets om in de gaten te houden, want er is een tweede gegeven, dat in ogenschouw moet worden genomen: het vrijwel geheel ontbreken van zonnevlekken, zowel in heel 2019 alsook in de laatste maand.
Daarbij wil ik de voorspelling van de Rijnsburgse weerman Bas Schijff in herinnering roepen, die hij deed aan de vooravond van de winter van 2009-2010. Geheel tegen de trend in voorspelde hij een koude winter op basis van het gebrek aan zonnevlekken. En gelijk kreeg hij!
We zouden nu blind tekenen voor zo'n winter. Als je onderstaand staatje met zonnevlekkenminima en koude winters naast elkaar legt, dan zie je toch wel een grote gelijkenis.
Wat dat aangaat wijkt december toch wel af met het begin van december in de afgelopen jaren. De warmtepieken ontbreken vooralsnog.
De kans, dat we in december op natuurijs komen te schaatsen, schat ik zeer laag in.
Maar door de regelmatig terugkerende nachtvorst, en vooral de vorst aan de grond, kan het buitenwater alvast lekker afkoelen.

Als de vorst dan in januari of februari intreedt, dan kan het stollen van het water snel gaan.
Ik verwacht dan ook, dat we komende winter op de Vogelplas en/of de Gouwzee kunnen schaatsen.
Alles wat we meer krijgen is mooi meegenomen.


Geen opmerkingen: