woensdag 18 december 2019

IJsmeester

Een week of 2 geleden ging ik met de trein naar Rotterdam om op mijn kleinzoon te passen. Daar de krant om 6 uur nog niet bezorgd was, pakte ik op Leiden Centraal een Metro. Een gouden greep, want mijn oog werd getrokken door de kop "Gjit it oait noch oan?"
Dit artikel verscheen naar aanleiding van het boek "IJsmeester" van Bas Sleeuwenhoek.
Het geeft een blik achter de schermen van de organisatie van de Elfstedentocht. Oude ijsmeesters, waaronder ook Henk Kroes, de voorzitter van de Vereniging "De Friesche Elf Steden". Op donderdag 2 januari 1997 sprak hij de verlossende woorden: "It giet oan!"
Uiteraard kon ik het niet laten om dit boek te kopen. Als schaatser moet je je vakliteratuur niet laten versloffen. Ik heb er nog niet zo veel in kunnen lezen door tijdgebrek, maar wat ik las kon mij wel bekoren. Het eerste hoofdstuk heeft de titel "Met de kont in de broek" en daarin staat een stuk over de invloed van de maan op het weer. Met name nieuwe maan en volle maan. Ik had wel vaker hier over gehoord, maar het nog nooit op papier gezien.
Ik citeer Jan Oostenbrug: "Ik geloof sterk in de invloed van de maan op het weer. De ideale situatie heb je, als bij donkere maan de vorst invalt. Dan krijgt de winter vaste voet aan de grond. Is het eenmaal volle maan, dan moet het ijs er voor tachtig procent liggen. Dan krijg je afgaande maan en meestal valt de dooi dan in. Meestal zeg ik, want soms vriest het nog een poosje door."
Hij vervolgt met de constatering, dat wat de maanstanden betreft, de situatie vergelijkbaar is met 2012....
We gaan het zien. Cruciale data voor een vorstinval zijn komende winter rond de Kerstdagen en rond 26 januari 2020. Hou deze data in de gaten.
Kortom, het voorproefje van "IJsmeester" smaakte naar meer. Als u dit boek wilt kopen, vergis u dan niet met "IJsmeester" uit 2013. Ook een lezenswaardig boek trouwens.

Geen opmerkingen: