vrijdag 29 december 2023

Vuurwerk op het ijs

Gisterenavond, vanmorgen en vanmiddag heb ik schaatsles gegeven aan kinderen in IJshal De Vliet. Daar het zowel voor de kinderen van de IJVL als van het vakantieschaatsen de laatste les was in 2023, had ik als thema "Vuurwerk" gekozen.
Het spreekt voor zich, dat de les van vanmiddag veel ingetogener was dan die van gisteren en vanmorgen, maar voor de trainers, die gebruik willen maken van de mogelijkheden om oefenstof in een verhaal te verpakken, zet ik het toch op mijn blog.
We begonnen met oliebollen maken. Deeg rollen net boven het ijs, daarna bolletjes van maken, deze in de frituurpan doen, deze af laten koelen en op een dienblad wegbrengen en dan netjes aan tafel gaan eten. Als poedersuiker dient het ijsschaafsel op de baan.
Bij het vuurwerk beginnen we met sterretjes, daarna de rotjes, die je weggooit, de fonteinen, die je aansteekt op de grond, waarna het siervuurwerk omhoog komt: springen! Met voetzoekers kun je vinnige slaloms maken.
Een vuurpijl kan ook ter aarde storten. Dat deden we dan ook met vallen op het ijs. 
Een kunstschaatsster, die op de funbaan aanwezig was, mocht 2 rondjes sierlijk voorop rijden. De kinderen deden haar na. De slang was met 30 kinderen best lang.
Als slotakkoord fungeerden de gillende keukenmeiden. Ik kan u verzekeren, dat 30 kinderen dit hoge gilletje ook luid en duidelijk kunnen produceren.
Aan het eind deden we diverse spelletjes, waaronder "Schipper mag ik over varen!"
Vanmiddag kwam één van de kinderen met de Nieuwjaarsduik op de proppen. Dat ik daar niet zelf aan heb gedacht....

Daar mijn hoofd na het overlijden van mijn broer Leo er niet naar staat om er een vloeiend geheel van te maken, zet ik de foto's en filmpjes ongeordend op deze blog. De oefenstof als zoekplaatje.












Geen opmerkingen: