vrijdag 1 maart 2024

De Dukdalf

Gisterenavond hadden we het met Siebe en Ana over een artikel in Trouw onder de titel "Ons voedsel is te goedkoop".

Dit staatje geeft aan, dat de boeren vaan onderbetaald worden voor hun werk.
Het boerenprotest komt niet uit de lucht vallen.
Daar staat tegenover, dat zo'n 60% van de Europese subsidies landbouwsubsidies betreffen. Deze komen vaak ten goede aan de grootgrondbezitters onder de boeren. Hoe meer grond je hebt, hoe meer subsidie. Een befaamd voorbeeld is in Spanje de Duc d'Alva. Inderdaad, de Hertog van Alva.
De nazaten van de gevreesde landvoogd uit de Tachtigjarige oorlog behoren tot de rijkste Spanjaarden. Desondanks ontvangen ze de meeste landbouwsubsidies.
Wijs echter niet meteen met de vinger naar de Spanjaarden met de kreet "Rare jongens, die Spanjaarden!"

Wij kunnen er namelijk ook wat van. Jaarlijks betaalt Nederland voor maar liefst 46 miljard euro aan fossiele subsidies. En ook hier zie je hetzelfde mechanisme: de rijksten ontvangen de meeste subsidie!
Vanmiddag fietste ik na de lunch naar IJshal De Vliet. Daar zou ik met Annelies lesgeven aan leerkrachten van "De Dukdalf". Inderdaad, de zware paal in het water om schepen aan vast te leggen en die is vernoemd naar de Hertog van Alva.

De leerkrachten pikten na een zeer aarzelend begin de oefenstof goed op. Eerlijk gezegd ging het boven verwachting. De les van een uur op de 250-meterbaan liep uit tot anderhalf uur. Maar goed, als iedereen het naar zijn zin heeft en de trainers van de leerkrachten ook, dan is iedereen blij.
Ik at en las wat in de kleedkamer, daar ik om 5 uur met Walter Boon had afgesproken voor de afsluitende schaatslessen van de IJVL, waarbij we een mini-Elfstedentocht op de 250-meterbaan wilden organiseren. 

Walter had een eerste opzet gemaakt, ik bracht mijn ervaring met de afsluiting van de kinderen uit Oegstgeest in. Samen kwamen we er wel uit.


Daarna trokken we onze schaatsen aan om de kinderen van de IJVL schaatsles te geven. Voor de kinderen van de Buitenschoolse sport was het de laatste schaatsles. Ik wees hen op de mogelijkheid van een proefles....

Geen opmerkingen: