zondag 17 september 2023

Klûnen voor 46 miljard euro

Ik stond vrijdag even met mijn oren te klapperen, toen ik vrijdag hoorde, dat er PER JAAR 46 miljard euro naar fossiele subsidies gaat. Ruim boven de hoogste raming van de milieubeweging. Eerst was ik niet van plan om naar de marathonblokkade van Extinction Rebellion te gaan, maar nu de regering zelf een bedrag bekendmaakt, dat tienmaal zo hoog is als de 4,5 miljard euro, die in 2020 geopenbaard werd, denk ik: "Is dit alles? Of blijkt het volgend jaar nog hoger te zijn?"

Samen met mijn vrouw fietste ik in regenkleding naar Den Haag, waar we onze fietsen in de buurt van de A12 stalden en naar de plek wandelden, waar de blokkade van de Utrechtse Baan net begonnen was. 

Wij bleven netjes langs de kant van de weg staan. Ik had inmiddels mijn oude vaste schaatsen, waarop ik in 1997 de Elfstedentocht had uitgereden, aangetrokken. Voor 46 miljard euro wil ik best een stukje klûnen.

We waren niet de enigen, die een reguliere klimaatdemonstratie hielden bij de blokkade van Extinction Rebellion. Hun aantal overtrof degenen, die daadwerkelijk op de weg zaten, diverse malen.

Doordat de politie de weg aan alle kanten afsluit, is er een duidelijke scheiding aangebracht tussen degenen, die wel bereid zijn om zich te laten arresteren en de anderen.

Het rood-witte lint gaf een duidelijke scheidslijn aan. Het was niet zo slim om door het lint te gaan.

Na een half uur kwamen de waterkanonnen aangereden en deze zetten de stralen op de klimaatactivisten, die op het asfalt zaten.

Vorige week met het tropische weer was dat een stuk aangenamer dan met de maximumtemperatuur van 18 graden Celsius.

Ondanks dat zij de volle laag kregen, duurde het een kleine 2 uur voor de laatste demonstrant van het asfalt was verwijderd.

Zonder onze jassen hadden wij het al koud gekregen, terwijl wij gewoon droog gebleven waren. We waren blij, dat we de jassen aan konden trekken om weer een beetje op te warmen. Als je doorweekt was, zal dat veel langer geduurd hebben.

Zij hebben het er voor over. Met succes, want zonder het voortdurend hameren van Extinction Rebellion op de fossiele subsidies was nooit in de openbaarheid gekomen, dat de Nederlandse staat daar 46 miljard euro per jaar aan besteedt. Voorwaar een gigantisch bedrag.

Geen opmerkingen: